IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демоните на инфлацията отново ще подгонят Федералния резерв на САЩ

Централните банкери може да са постигнали лек напредък в озаптяването на покачващите се цени

08:43 | 07.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Демоните на инфлацията отново ще подгонят Федералния резерв на САЩ тази седмица, когато се очакват нови данни за покачването на цените в страната.

Годишната инфлация в САЩ може да е достигнала 7,9% през октомври, след като тя се върна на 40-годишен връх от 8,2% през септември, сочат медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg News.

Извън цените на храните и енергията инфлацията вероятно е забавила леко своя растеж от 6,6% през септември до 6,5% през октомври – резултат, който все още е значително над целевото равнище на Фед от 2%.

На месечна база показателят се очаква да е нараснал с 0,5% в съответствие със средния темп от октомври миналата година – сигнал, че централните банкери може да са постигнали лек напредък в озаптяването на инфлацията.

Инфлацията в САЩ вероятно леко ще е забавила своя растеж през октомври. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в САЩ вероятно леко ще е забавила своя растеж през октомври. Източник: Bloomberg L.P.

Миналата седмица регулаторът повиши федералната лихва със 75 базисни пункта (б.п.) за четвърти пореден път до диапазон 3,75-4% - най-високият от Финансовата криза от 2008 г. насам. След заседанието регулаторът намекна, че краят на затягащия цикъл може да е близо.

Управителят Джером Пауъл каза пред репортери, че банката скоро може да премине към по-малки лихвени увеличения, но федералната лихва ще достигне по-високо от прогнозираното крайно ниво от 4,6%, пише Bloomberg.

„За мен е напълно възможно да достигнем над 5% равнище“, каза ръководителят на ведомството в Ричмънд Томас Баркин в интервю за CNBC. “Но за мен това не е план – това би било резултат от нашите усилия да се опитаме да контролираме инфлацията“, допълни Баркин.

Същевременно последните данни за пазара на труда показаха изненадващо ускорен темп на наемане от американските компании – сигнал, че щатската икономика може да е по-устойчива от очакваното. „Това ми подсказва, че имаме още работа за вършене за охлаждане на икономиката и балансиране на търсенето и предлагането“, каза управителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари.

Същевременно броят на молбите за помощи за безработни в САЩ неочаквано е намалял в седмицата 29 октомври до 217 хил. броя.

Новините се интерпретират положително

Някои анализатори остават скептични. Робърт Карнел, икономист в ING, не очаква големи облекчения на борсите поне до пролетта. „Говоренето за възможни експерименти за отдалечаване от китайската политика на нулев Covid е доста слаб повод за рали", казва Карнел.

Той цитира и данните за пазара на труда в САЩ, публикувани в петък следобед. Те допускат две тълкувания: Негативната оценка би се съсредоточила върху факта, че са създадени значително повече нови работни места от очакваното. Според нея за охлаждане на икономиката и понижаване на инфлацията ще са необходими по-нататъшни значителни повишения на лихвените проценти от страна на Фед.

Пазарът обаче предпочете положителната интерпретация: нивото на безработица леко се повиши. Според тази интерпретация досегашните повишения на лихвените проценти вече показват ефекта си и вероятно ще последват само по-малки стъпки за повишаване на лихвените проценти.

Говоренето за възможни експерименти за отдалечаване от китайската политика на нулев Covid е доста слаб повод за рали.
Робърт Карнел
икономист в ING

„Данните за базисната инфлация без цените на храните и енергията може да са добри новини за гълъбите* във Фед. Ценовият натиск върху основните стоки и услуги вероятно ще стане по-умерен“, прогнозират от Bloomberg Economics.

Освен САЩ, данни за инфлацията се очакват още в Китай, Япония и Германия, придружени с изказвания на централни банкери, в т.ч. управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, на Германската централна банка (Бундесанк) Йоахим Нагел, на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Йордан и други.

Повече скептици могат да се включат

Важен е не само самият темп на инфлацията, който според икономистите ще спадне от 8,2% на 8,0% през октомври, но и базисната инфлация. Тя изключва цените, които са податливи на колебания, като например енергията и храните. Следователно показва до каква степен инфлацията вече се е стабилизирала. Наскоро тази стойност беше 6,6%. Очаква се тя отново да бъде в този диапазон.

Всяко отклонение от очакванията може да раздвижи силно пазарите - в едната или другата посока. Ако данните разочароват, може да се стигне до прибиране на печалби, което да се превърне в разпродажба. Същото вероятно ще важи и за негативните изненади от Китай.

Ако данните изненадат положително, това може да убеди повече скептици да се включат. Тогава рецесията, която се задава в Германия през следващата година, може да остане далеч на заден план и да осигури на Dax златна есен, коментира и Handelsblatt. 

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Седмицата ще започне с данни за търговския баланс на Китай през октомври, последвани от статистика за безработицата в Швейцария. По-късно ще стане ясно с колко са поскъпнали жилищата във Великобритания, докато в Германия ще има данни за промишленото производство през септември. През деня се очаква и изказване на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, заедно с други централни банкери, в т.ч. От Федералния резерв на САЩ.

Във вторник ще стане ясно нараснали ли са разходите на японските домакинства през септември, както и свил ли се е износът на Франция през същия месец. По-късно през деня се очакват коментари на ръководителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел и на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Йордан. Освен тях се очакват и изказвания от още представители на банките, в т.ч. От Английската централна банка (АЦБ) и от Европейската централна банка (ЕЦБ).

За региона на Европа се очаква статистика за продажбите на дребно през септември, а вечерта Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикува своите прогнози за перспективите за енергийните пазари.

В сряда ще стане ясно увеличила ли се е безработицата в Южна Корея през октомври, докато в Китай ще има статистика за инфлацията през същия месец. Данни за ръста на потребителските цени ще има и в Русия.

В САЩ се очаква ежеседмичната статистика за резервите на суров петрол и горива.

В четвъртък ЕЦБ ще публикува икономическия си бюлетин, докато от Италия се очаква статистика за промишленото производство. В Бразилия ще стане ясно с коко се е ускорила потребителската инфлация през октомври, като същите данни се очакват и в САЩ, където ще бъде публикувана и традиционната статистика за молбите за помощи за безработни.

В последния ден от седмицата ще стане ясно продължила ли е възходящата си тенденция производствената инфлация в Япония. В Европа и по-точно във Великобритания ще има предварителни данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, както и за промишленото производство през септември. Германия ще публикува статистика за инфлацията през октомври, а Хонконг – за БВП през периода юли-септември. По-късно през деня се очакват изказвания на представители на ЕЦБ, както и на управителя на Швейцарската централна банка Томас Йордан. Привечер българско време ще говорят главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн и управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Федералният резерв е с мълчание, че е некомпетентен за прекратяване на сегашната инфлация в САЩ.Без компетентност е невъзможно успешно прекратяване на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още