IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед да запази лихвите окрили много от борсовите индекси в Азия

Акциите на Toyota поскъпнаха с 1,77 на сто, след като стана ясно, че Nippon Steel е оттеглил обвиненията си срещу компанията за нарушени патенти относно стоманата

11:53 | 02.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голямата част от основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, водени от южнокорейския бенчмарк Kospi, след като Федералният резерв на САЩ реши да остави основната си лихва непроменена, докато оценява данните за инфлацията и пазара на труда, съобщава CNBC.

Токийският показател Nikkei 225 напредна с 348,24 пункта, или с 1,1%, до ниво от 31 949,89 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,51% до 2322,39 пункта.

Пазарите реагираха на обявения от японския премиер Фумио Кишида нов пакет от стимули в размер на 113 млрд. долара, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката от ускоряващата се инфлация, който ще включва и намаляване на данъците. За да финансира част от разходите, правителството ще сглоби допълнителен бюджет за настоящата фискална година от 13,1 трлн. йени, каза Кишида пред журналисти.

Акциите на автомобилния концерн Toyota Motor Corp. поскъпнаха с 1,77 на сто, след като стана ясно, че производителят на стомана Nippon Steel е оттеглил обвиненията си срещу компанията за нарушени патенти относно стоманата, използвана при електрическите двигатели.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite записа спад от 0,45% до 3009,41 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,94 на сто до 9734,77 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа повишение от 0,75% до 17 230,59 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi напредна с 1,81% до 2343,12 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 ноември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 ноември.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в 13-тата по големина икономика в света. Потребителските цени са се повишили в Южна Корея с 3,8% спрямо година по-рано, което представлява и ускорение на инфлацията спрямо септември, когато тя е била на ниво от 3,7%, съобщават от  статистическата служба на страната в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха инфлацията да достигне 3,6%.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 0,9 на сто до 6899,7 пункта.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за търговския излишък на Австралия, който се свива през септември до 6,79 млрд. австралийски долара (4,37 млрд. долара) на сезонно коригирана база. Числата изостават от прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за 9,64 млрд. австралийски долара. Износът спада с 1,4 на сто, воден от понижението в доставките на немонетарно злато. Вносът междувременно расте със 7,5 на сто, тласкан най-вече от 74-процентния ръст при вноса на индустриално транспортно оборудване.

Късно вечерта в сряда Федералният резерв на САЩ запази непроменена основната си лихва, но остави вратата отворена за ново повишаване в съобщение, в което призна изненадващата сила на американската икономика, но също така отбеляза по-затегнатите условия за финансиране за бизнеса и домакинствата.

„Икономическата активност се разшири със силен темп през третото тримесечие“, съобщи американската централна банка след двудневното си заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още