IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската компания за водородни решения Hydrogenera обмисля IPO през 2024 г.

Дружеството още не е решило дали да се листне на основен пазар на БФБ, или на западна борса с фокус върху зелените инвестиции

13:51 | 21.12.23 г. 4
Снимка: Hydrogenera
Снимка: Hydrogenera

Българската компания за водородни решения Hydrogenera обмисля потенциално първично публично предлагане (IPO) през 2024 г., за да набере капитал за изграждане на производствена база за алкални електролизьори.

Това коментира главният финансов директор на компанията Димитър Банов, който заедно с основателя и главен изпълнителен директор Драгомир Иванов е говорил пред медията Renewables Now.

В края на 2022 г. Hydrogenera набра около 2 млн. евро финансиране от компании като Karoll, Impetus Capital, MFG Invest и няколко ангелски инвеститори. Плановете тогава са били частично да се съберат парите за изграждането на модерно производство.

Дружеството обаче е решило да определи какви са наистина нуждите на клиентите му, тъй като дори само за една година продуктите са се променили много, посочва Банов.

Компанията още не е решила къде да се листне, става ясно от интервюто. Вариантите са или основен пазар на Българската фондова борса (БФБ), или западна борса с фокус върху зелените инвестиции. Димитър Банов подчертава, че на БФБ в момента има малко зелени бизнеси, които да удовлетворят търсенето на инвеститорите.

Hydrogenera има реализирани проекти в България, Турция и Полша и казва, че има интерес и от Италия и Германия. Румъния също е атрактивен пазар за компанията, казва Драгомир Иванов.

Компанията очаква да завърши изпълнението на първата си поръчка в мегаватов мащаб през първото тримесечие или началото на второто тримесечие на 2024 г. Става въпрос за модулен електролизьор, закупен от български клиент.

Нито един от двамата ръководители на Hydrogenera не вярва, че има възможност за свръхпроизводство на по-широкия пазар на електролизьори. Само заради регулациите на ЕС търсенето ще скочи до ниво, при което страна като България ще има нужда от няколкостотин мегавата инсталирани електролизьори, ако не и от гигават, смята Иванов.

Като основни пречки пред развитието на водородните проекти в Европа двамата посочват извличането и стандартизацията. „В момента забелязвам нарастващ интерес към водорода като гориво. Този интерес обаче все още не е довел до масово производство и потребление на водород. В същото време, за да създадеш инвестиционен проект, трябва да имаш начин да реализираш продукта, което в момента е малко несигурно“, посочва Банов.

„От друга страна, производителите на автомобили не могат да внедрят като продукт на пазара превозните средства с водород, защото в България например дори и да си купите такова превозно средство, няма да намерите къде да го заредите. Това доведе до поетапно развитие на двете страни паралелно, за да можем да стигнем до точката, в която имаме както търсене, така и необходимото производство. Регламентите на ЕС трябва да се грижат за това“, допълва той.

По думите му в момента е трудно да се убедят нови клиенти да приемат водород поради предразсъдъци, докато тези, които вече използват водород, не са склонни да направят преход от преобразуване на парния метан към по-скъпата електролиза, захранвана от възобновяеми източници. В този момент те предпочитат да плащат за своите въглеродни емисии, казва Димитър Банов.

Компанията Hydrogenera е основана през 2016 г. Година по-късно е разработила първи работещ прототип на водородни системи, изградени от алкални електролизьори под атмосферно налягане и собствена електроника и система за управление на процесите, протичащи във водородните системи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 месеца
До: zelka007Проекти има - да, но исках пример за комерсиално успешни. Т.е. без субсидии / грантове, данъчни облекчения и т.н. Нещо, което вече се е изплатило и носи печалба на инвеститора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
До: mvr0306 ... има хиляди жилищни , фабрични и транспортни проекти ... има вече и мащабни в енергетиката ... има и достатъчно инфо кое колко струва и къде са тесните места ... ползвате ли интернет ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 месеца
Някъде в света има ли действааща на пазарен принцип система ток -> електролиза водород -> съхранение на водорода -> водородна клетка -> ток??? Имам предвид работеща без субсидии и доказано печаливша? И за колко време се възвръща подобна инвестиция? Щото тия сметки нещо ми се губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още