IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Швейцария се превърна във финансова бананова република

Кризата в Credit Suisse показа слабости в действията на регулаторите, което помрачава репутацията на страната

16:21 | 21.03.23 г. 24
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кризата във втората по големина швейцарска банка Credit Suisse и спешното ѝ обединение с най-голямата банка в страната - UBS, се определят от анализатори като сериозен удар по репутацията на Швейцария. Сега страната не е нищо повече от "финансова бананова република", категоричен е изпълнителният директор на консултантската компания Opimas Октавио Маренци, цитиран от CNBC.

"Репутацията на страна с разумно финансово управление, добър регулаторен надзор, честно казано - донякъде твърд и скучен по отношение на инвестициите, беше изтрита", коментира още той.  

Какво може да се обърка със спасяването на една банка?

Когато в неделя (19 март) стана ясно, че двете най-големи банки в Швейцария се обединяват с благословията на правителството, пазарите си отдъхнаха. Но успокоението трая много малко, защото алармите зазвъняха, когато стана ясно какво точно се е случило с втората по големина банка в Швейцария.

Банковият сектор в световен мащаб беше изправен пред най-тежката си ситуация от 2008 година насам, припомня Politico. Оттогава банковите регулатори по света се опитват да попречат изпадналите в криза финансови институции да прехвърлят своите проблеми на останалите в сектора, което означава и опазване на облигационерите, тоест първите загуби се прехвърлят на депозитарите и определено - на данъкоплатците.

Дори собствениците на най-рисковите облигации бяха убедени, че няма да бъдат засегнати, докато акционерите първо не поемат удара.

Но в случая с Credit Suisse властите в Швейцария обърнаха това правило, насочвайки се първо към облигационерите, и предизвикаха паника във финансовия сектор. Всеки, който е имал връзка с регулаторите, се е опитал да ги спре, твърди източник от Международния валутен фонд (МВФ) пред изданието. Причината е много проста - при това положение всеки инвеститор вижда, че позициите му са по-рискови, отколкото преди, и така започва вълната на разпродажби, която повлича целия сектор.

Затова не е случайно и съвместното изявление на три банкови институции в ЕС - Единния съвет за преструктуриране, Европейския банков орган и надзора на Европейската централна банка, с което се целеше успокояването на пазара. Институциите гарантираха, че в случай на криза първите потърпевши ще бъдат акционерите.

Наистина ли банковият сектор е толкова стабилен?

Кризата в Credit Suisse повдигна още един въпрос - наистина ли банковият сектор е толкова стабилен? Според всички регулаторни измерители банката беше добре капитализирана и с добри активи. Означава ли това, че правилата след 2008 година не са чак толкова стриктни, колокото си мислим, коментира още Politico.

Известно успокоение носи уникалността на този случай - Credit Suisse има проблеми от дълго време и случилото се няма нищо общо с краха на Silicon Valley Bank. Но точно това се оказа проблемът - след като няма нищо общо с кризата отвъд Океана инвеститорите се заровиха в търсене на проблеми с репутацията, рентабилноста на банката и други. Последната капка беше изявлението на един от акционерите - Saudi National Bank, частично притежавана от саудитския държавен инвестиционен фонд, която заяви, че не е готова да вложи още средства в банката.

Проблемите на Credit Suisse могат да се видят още от 2015 година с идването на тогавашния нов главен изпълнителен директор Тиджане Тиам. Той започна широка програма за преструктуриране, съкращавайки работни места, включително и в звеното за инвестиционно банкиране. Банката се оказа замесена и в редица губещи сделки и скандали, включително и с колапса на инвестиционния фонд Archegos, който донесе загуба от 5,5 млрд. долара и фалита на финансовата компания Greensill Capital.

Имаше и скандали, свързани със следенето на служителите на банката от страна на ръководството и т.н. А на фона на тези сътресения изпълнителните директори бяха сменени на няколко пъти. Не на последно място и войната в Украйна и санкциите ограничиха възможностите банката да обслужва едни от най-богатите си клиенти. И така крахът действително изглежда е бил въпрос на време.

Важното обаче е какво следва. Швейцария вече не е същата след тази банкова криза. А дали ще успее да си върне репутацията - вероятно, да, но всичко зависи от действията в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 11 месеца
До: scottТайминга е важен, защото ако не се бяха намесели на 16 октомври 2008 , UBS днес нямаше да я има, по същото време CS се отърва без държавна помощ. Края на годината е далеч и още има гнили ябълки в банковия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
До: scott ... пиша за депозитите на физическите лица в офшорни зони ... транзакциите и избягването на плащане на данъци от юридически лица е друга бира . по същество е едно и също , но е по на светло ... а и не мисля , че банковият бизнес в Швейцария има чак такава голяма тежест къмто БВПто им . Не внасят значими данъци , работят около 200хил човека , не е нещо дето да ги гътне . Индустрията и земеделието им са в пъти по-силни и развити . Да , имат голям банков сектор , но нищо повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 11 месеца
До: zelka007ВЕРНО ЛИ? Останало ми е в съзнаниета, че ВЕЛИКОБРИТАНИЯ е с най-ного пали на тъмно и в офшорки. Може и да си прав. Скоро не съм чел нищо по въпросът.......исках да кажа, че СЕКИ ТРЕБВА ДА СИ ЗАЩИТАВА БИЗНЕСМОДЕЛЪТ! ЩОТО ИНАЧЕ - на тръстиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: scott... швейцарците не са единствените дето оперират крадени кинти . те държат около 25% :))) другите са в Хонконг , Макао , Сингапур и тук-таме . Не знам бяла държава , която иска да се цапцаросват кинти безнаказано . по офшорни сметки се държат около $7трлн на физически лица , като се открояват четири основни дестинации по произход : ОАЕ , венецуела , рассия , СА ... набива ли ти се нещо на очи в този ред ?! защо в белият свет , хората държащи си кинтите в офшорни с/ки са изключение ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 11 месеца
До: Achtung тайминга не е важен. веднъж обезчестена, цел живот ***.....Навремето Хитлер е искал инфо, ама не са му дали. какво пречеше пак? Или решиха, че винаги ше прибират и перът мръсни пари БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ? Като зимаш парите не разкриваш спатиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 11 месеца
После кат вземете да крякате против Евро зоната да вземете да се позамислите дал пък Бг бамките са по добри от швейцарските ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
Achtung
преди 11 месеца
До: scottТова май стана 2008 година, когато спасяваха UBS с 60 млрд долара, беше част от сделката. Сегашното замразяване на няколко млрд руски депозити изплаши араби и китайци, после паниката довърши работата докрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: baba_meca... и в буркан колкото държиш , толкова и в банка имаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
До: valentino29.... мухахххаххааа ... тоя път изкърти фаянса ... виж къде е средната зарплата в рассийката спрямо тази в ЕС , дори и у нас е по-висока от там ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
4.5:0.1=сколько раз инфляция больше чем в России https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още