IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем начина, по които войната между Русия и Украйна промени света

Конфликтът повиши цените на храните и на енергията, вдъхна нов живот на НАТО, промени военна доктрина и съживи американското влияние в чужбина

10:55 | 27.02.23 г. 47
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Нашествието на Русия в Украйна, което започна преди една година, отприщи глобални последици за енергетиката, икономиката, геополитиката и ролята на американските ръководители. Смята се, че над 300 хил. души са били убити или ранени. Милиони са напуснали домовете си. Войната обедини Запада, промени световната търговия с енергия и показа ограниченията на американската военна промишленост, пише Wall Street Journal.

Войната съживи западния алианс

Около 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО се намира в мозъчна смърт, а президентът Доналд Тръмп заплаши да извади страната си от организацията. Повечето страни членки не спазваха ангажиментите си да увеличат разходите и да възстановят армиите, дори след като Русия взе Крим от Украйна през 2014 г.

Нашествието в Украйна миналата година вдъхна живот на алианса. Страните членки на НАТО обещават и започнаха да заделят милиарди долари за военни разходи. Операциите на алианса по източната му граница нараснаха, а плановете на организацията за сили в бойна готовност се увеличиха десетократно.

Двете най-големи необвързани страни в Западна Европа Финландия и Швеция кандидатстваха за членство, обединявайки повечето от най-богатите страни в Европа в противопоставянето им на Москва. Украйна, Молдова и Грузия също се стремят към членство.

Войните ще се водят различно

Украйна успешно използва тактики от командоси и партизански групи по начини, които фундаментално променят конвенционална военна доктрина. Киев отблъсна сухопътни сили на Москва и потопи бойни кораби с малки маневрени отряди и преносими модерни западни оръжия. Украинските войски преустроиха дронове, за да пускат гранати и да откриват далечни мишени за ракети със сателитно насочване, дарени от Запада.

Украинската армия създаде импровизирана разузнавателна мрежа по модела на софтуера за диспечерите на таксита. В Украйна софтуерът събира данни за локациите на врага от информация на граждани и публикации в руски социални мрежи, хора с добри технологични умения предават информацията минута по минута на близките сили.

Американската индустрия получава подкрепа

Украйна привърши боеприпасите по-бързо от очакваното, показвайки пропуски в снабдяването с боеприпаси на американската армия, наличностите от оборудване, служители и вериги за доставка. Удвояването на броя на противотанковите ракети Javelin или на артилерийските ракетни системи Himars ще отнеме две години и много повече пари.

Пентагонът възложи нови договори на стойност около 3,4 млрд. долара за запълване на наличностите на САЩ и на съюзниците. Армията поиска от Конгреса 500 млн. долара на година за модернизиране на производствените заводи. Белият дом, конгресмените и Пентагонът сега са съсредоточени върху въоръжаването и снабдяването с оръжие на САЩ и на съюзниците им и за бъдещи конфликти, включително за потенциален конфликт с Китай.

Америка съживява влиянието си в чужбина

САЩ възприеха ролята на световен лидер, като смекчиха съмненията за ангажимента им към сигурността на Запада. Те изиграха централна роля за събирането на подкрепа от европейските съюзници за санкциите, контрола върху износа, валутни ограничения и намеси на енергийния пазар, насочени срещу руската икономика.

САЩ предоставиха на Киев милиарди долари повече за оръжие от следващия най-голям донор, Германия. Някои републиканци са скептични за снабдяването на Украйна с оръжия. Но европейски лидери гледат към Конгреса и президента Джо Байдън с очакване те да ръководят усилията на Запада в отбраната на Украйна.

Русия и Китай се сближават все повече

Войната в Украйна затвърждава партньорството на главните стратегически противници на Запада, като задълбочава икономическата зависимост на Москва от Пекин. Сега Китай е значителен купувач на евтин руски газ и петрол, както и път за доставка на стоки, които вече не са директно налични за Русия заради западни санкции. Китай не доставя оръжия на Русия, но я снабдява с т. нар. стоки с двойна употреба за военно приложение. Партньорството им наподобява Студената война.

Този път обаче Пекин е на шофьорското място, неудобна позиция за мнозина в Москва.

Променят се енергийните потоци по света

Западните страни вече не купуват руски петрол, а това е от полза за Персийския залив и американските производители на енергия. Спирането на притока на природен газ от Русия към Европа създава търсене на американски доставки, което превръща Америка в най-големия износител на втечнен природен газ. Производството на Русия намалява, а Москва е все по-зависимо от продажби за Китай и Индия, страни, които се възползват от значителни отстъпки за руския петрол и газ.

Надпреварата за осигуряване на нови източници на петрол ускорява промяната в американската политика към Венецуела, която включва отмяна на някои санкции за увеличаване на добива на суров петрол там. Израел и Ливан се включиха в споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ, което открива пътя за износ на газ от Израел към Европа.

Русия е откъсната финансово от света

Западът откъсна Русия от големи части от световната финансова инфраструктура. САЩ, ЕС и други съюзници замразиха резерви в чуждестранна валута на Русия за около 300 млрд. долара. Те спряха достъпа на руски банки от системата SWIFT, която подкрепя повечето международни трансакции.

Москва работи за създаването на собствени разплащателни системи и възприема други валути за търговия, включително рублата и китайския юан. Goldman Sachs и други големи банки планират да напуснат Русия, която беше изключена и от големи инвестиционни индекси. Санкциите замразиха някои инвестиции на руснаци в чужбина и доведоха до първото спиране на плащанията от страната по чуждестранния ѝ дълг от 1918 г. насам.

Много неща струват повече

Нашествието на Украйна задълбочи глобалната инфлация, като наруши притока на храни и износа на петрол и природен газ. Бенчмарковите цени на газа в Европа нараснаха с 275% веднага след нашествието, но оттогава намаляват. Миналата година цените на потребителските стоки нараснаха с 9,6% в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва 38 богати държави. Това беше най-бързият темп на нарастване от 1988 г. насам.

Цените на зърното достигнаха връхна точка скоро след нашествието, което сви производството на царевица, пшеница и слънчоглед на Украйна. Тези цени намаляха, но все още допринасят за по-високите цени на храните в света.

Цените на бензина в САЩ надхвърлиха 5 долара за галон миналото лято. Сдържането на инфлацията остава най-голямата задача на централните банки и най-голямото притеснение сред инвеститорите, които се готвят за нови повишения на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

47
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007оййй, форумния идддиот се обиди и ще вземе да ни напусне....пуснах сълза! кво ще правим без ежедневната ти кремълска пропаганда и лъжи... незнам! но ще го преживеем, един креслив дебббил по малко винаги е добро начало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не позна. Не съм ги прочел, защото няма нищо за четене. Търчи-лъжи. Едно и също. Ти си професионален трролл. При това евтин, нефелен - перални, миялни, фаянс, Олешки. Много по-долнопробен от деббилла Конашенков. Да, писна ми. Много слаба ракия, нефелна - и сайтът, и *екипът*, и жителите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... смехурко ... значи , преди 7 часа изсипваш един куп екзистенциални идеологически въпроси , и влизаш вечерта , дето статията въобще не е в топа вече , да си търсиш отговорите ... и "много жалко щото ми писнА" ... :))) ... за мен беше удоволствие да ти разваля завършека на вечерта , знам че си прочел отговорите . а за мотивите на нефелният занулен да прави баталия друг път ще се спрем ... имам какво да драсна и по тази тема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да, добре. Достатъчно. На съда всичко е ясно. Да влезе убитият! Кажи сега, колко светофара, пешеходни пътеки, пожарни крана и автобуси нацъка, докато изплющиш 8 коментара. Ако са много, жалко, защото четох до Ирак и Югославия и загубих интерес. Обаче може да си щатен тук и да минаваш без това. На мен обаче пак ми писна. Сега и ти приеми, че Украйна сама си дръпна шалтера, защото знаеше по-добре от гореспоменатите какво ще последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич, самият факт, че "разследващите" отказаха да допуснат до "разследването" представители на Русия и Газпром, вече говори достатъчно за всеки мислещ човек. Изобщо не коментирам, че този терористически акт е от полза само за САЩ, а Русия и Германия са губещи, нето, че уpoдливото чучyло в прав текст заплаши, че ще стори това при война на Русия с украйна. Психическите ти девиации се усложняват страшно бърже, потърси помощ, докато изобщо имаш шансове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... кат стана въпрос за геююювете ... виж на порррнохъб статистика по държави , от коя държава в коя секция най-много влизат . е в геейй секцията влизат най- много от ... ами от рассийката ... :))) ... разликата е в бая проценти от европейските държави м/у другото . имаш гугъл потърси си я статистиката ... мноооого показателно , най-кресливите анти-гееююве с най-много търсене за геееююювввщина ... ххахххахххаа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... тва за меките китки и гейкомундетата въобще не ми се влиза в тотален шит да дърдоря проззззтотийки ... е вижте се неколко акаунта не спирате , чак става съмнително .... нали знаеш , който най-много вика против геююювете нещо крие или компенсира ... е виж джамбазки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... нефелните ли си гръмнаха тръбите ?! саботажът на тръбите отговаря много добре на политиката на рашибозука , да ВСЯВА ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН РАЗДОР В СЪЮЗА НИ !!!!! АМА МНОООГООО УДОБНО !!!!! не ти ли прави впечатление ?! на учение на НАТО видиш ли нео англосаксите и норвежците прецакали сговорните и добрички европейци ... :))) ... ххаххахххаххаххахаххххххаххххаххххахааа ... плоско , та чак огледално ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... нефелните ли си гръмнаха тръбите ?! И още нещо . Докато чакаха да станат ясни разрушенията , излезна некъф газпромовски кадър и обяви , че тръбите видиш ли могат да бъдат възстановени за срок от 6 до 10 месеца и всичко както си е и само за има-няма 300-400млн ... :))) ... как така па веднага сметнаха кое и какво за колко ... корабче плува ли ми в оченцето ?! я надникни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... нефелните ли си гръмнаха тръбите ?! Да , да и пак да !! Очевадно е ... :))) ... На първо място натиск в/у ЕС !! Много удобно и веднага влезнаха в наратив виждаш ли УСАто и Норвегия най-много продават , те са виновни ... :))) ... Ми те и без да ги гръмнат си продаваха вече ... Виж доставките откъм произход на газът . Защо да ги гърмът ?! Много удобно не гръмнаха едната тръба ... :))) ... Ако хамриканците и норвежците са искали да саботират защо я оставиха ?! Не са успели ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още