IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще убие ли еврото възстановяването в еврозоната?

Валутата ще продължи да поскъпва в краткосрочен план, но опасенията са повече от причинените неприятности заради ниската изходна база, смятат анализатори

09:00 | 08.02.13 г. 6
Ще убие ли еврото възстановяването в еврозоната?

Кой можеше да си помисли, че реплика за една земна пчела може да има подобен ефект? Когато президентът на Европейската централна банка Марио Драги я произнесе през юли миналата година („Еврото е като земна пчела. Не би трябвало да лети, но всъщност го прави“) - и, разбира се, обеща също да направи „всичко необходимо“ за запазването на еврото – той задейства подема на общата валута, който само се ускори през последните седмици, пише в свой коментар CNBC.

А през последните месеци перспективата за агресивно монетарно разхлабване в Япония изстреля еврото спрямо йената, като от началото на годината то е поскъпнало с 11%.

Всичко това налага въпроса дали ръстът на еврото би могъл да задуши самото възстановяване, което, изглежда, той отразява. Може ли колебливото подобрение в икономическата обстановка да продължи? И дали силната валута ще потисне износа, който западна или намаля в ключови индустрии и вече крехките национални икономики?

„Силното евро определено е проблем, защото е толкова широко разпространено и защото е свързано с други проблеми, отнасящи се до ръста“, заяви Йенс Нордвиг, ръководител на отдела за инструменти с фиксиран доход за американския континент и на отдела за валутни стратегии в световен мащаб в Nomura Securities.

Икономистите за Европа в тази компания вече очакват негативен ръст от 0,8% в еврозоната през 2013 г., а Европейската централна банка също предвижда свиване на икономиката в региона.

И макар че Нордвиг не очаква, че това, което той определя като „EURофория“ сред инвеститорите, ще продължи, той смята, че засега очакванията за допълнително поскъпване са високи.

Ник Бененбрук, ръководител на отдела за валутни стратегии в Wells Fargo, също прогнозира по-скъпо евро в краткосрочен план. „Продължаващото подобрение на пазарите на облигации в еврозоната и промяната в риториката на Европейската централна банка тласкат еврото нагоре и са факторите, които понижават средносрочния ни песимизъм по отношение на общата валута“, заяви Бененбрук пред клиенти.

Той наистина очаква в крайна сметка еврото да отслабне, но твърди, че „това вероятно ще се отрази във влошаване на икономическите данни или във връщане на по-мека риторика от централната банка“.

Еврото отслабна с наближаването на заседанието на ЕЦБ в четвъртък, но изглежда малко неща биха могли да се появят, за да спрат краткосрочния му ръст. Дори изричното предупреждение от френския президент Франсоа Оланд на практика не се отрази на възходящата траектория на валутата, особено като се имат предвид силните „мечи“ нагласи на пазара спрямо японската йена.

Добрата новина е, че настоящият курс на еврото не може да причини чак толкова много неприятности, а по-скоро - да породи опасения.

„Не мисля, че курс от 1,35 долара за евро спрямо 1,30 е особено голяма разлика“, заяви Стивън Ингландър, ръководител на отдела за валутни стратегии за 10-те смятани за най-ликвидни валути в света в американската банка Citigroup. „По отношение на маржовете – загубите от преводите ще започнат да се отразяват на печалбите“, но „грешка е да се разглежда еврото изолирано“, смята Ингландър.

„Едно силно евро върви заедно с постоянно меню от по-високо доверие, сближаване на лихвите и по-силни пазари на активи. Слабостта на еврото се свързваше с възможността за катастрофа, която натежаваше върху всички възможни конкурентни предимства“, обясни той.

Стратези в Bank of America Merrill Lynch са напълно спокойни по отношение на силата на еврото. Те твърдят, че поскъпването на еврото тръгва от много ниска база и че въздействието му върху търговията може и да не се окаже толкова тежко, колкото се притесняват мнозина. Експертите изчисляват, че валутата ще трябва да стигне курс от 1,45 долара за евро, „за да засегне значително перспективата пред еврозоната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Скъпото евро само може да ни радва кеото в сравнение с 2008 не е чак толкова скъпо за страна която нищо не произвежда а всичко внася :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Като бивш машиностроител въобще не мога да не се съглася с теб. Като знам колко много зависи качеството на работата от прецизността на измервателните инструменти. Стабилността е единственото важно качество за този вид инструменти. А ние сме ги оставили в ръцете на хора, които непрекъснато разтягат и свиват метъра с цел да печелят от това и дори не забелязват колко пагубно се отразяват действията им на реалната икономика. Тези хора са като търговците на женския пазар, всеки от които си има собствено мнение относно това колко е един килограм днес. Само дето работят в много по-голям мащаб и съответно причиняват много повече вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
"За Европа нещата не стоят така обаче :) " Това щеше да е вярно, ако цяла Европа имаше експортните успехи на ГДР-то, за жалост реалностите в ограмна част от ЕЗ са различни и едно силно Евро си е съвсем актуален проблем за тях (както и за нас всъщност).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
До data и nobelАко се събера мненията Ви, спокойно може да се заключи следното:1 евро = 1000 долара1 евро = 30 000 рублиДържавите имат 70% самозадоволяване.Нямам нищо против да купя на безценица останалите 30% и да ги задоволявам аз а не те. Дори може да се преборя и за дял от 70%, стига ресурс да има.Къде е проблема ли? Основно във това, че парите са стока.ПАРИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СА СТОКА - трябва да са мярка (мерка)Все ежедневно да променяме тежестта на 1 кг. и накрая сметката да ни излиза, няма да стане нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
САЩ заедно с Русия са страните който имат най-голям процент /над 70% / на самозадоволяване на икономиката си . Така че те наистина имат логика да обезценяват валутата си , без да се страхуват от прекомерен инфлационен натиск . За Европа нещата не стоят така обаче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези хора изглежда наистина започват да си вярват, че цялата икономика зависи само и единственно от тях. Ако еврото стане 1 000 долара това ще подобри ли с нещо положението на Щатите? Аз не мисля, че Щатската икономика ще цъфне и ще върже от това. Японската йена е на 33 месечен минимум спрямо еврото и долара но кой знае защо не чуваме радостни възгласи на възстановяване да се носят оттам. Моето мнение е, че колегите, които твърдят, че кризата не е финансова са прави и колкото и да дърпаме нагоре - надолу курсовете на валутите от това печелят само спекулантите, а всички останали губят. Което само влошава положението още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още