IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще потисне ли намаляващото население растежа?

То би означавало все по-малко хора, посветени на научните изследвания и по този начин все по-бавен напредък

20:25 | 15.01.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За Кейнс рискът от намаляващото население е безработицата - той не вижда причина то да се отрази на жизнения стандарт или напредъка на новите технологии. Съвременната икономическа наука, която се опитва да обясни темповете на научните открития, е по-малко оптимистична.

В ново изследване, провокативно озаглавено „Краят на икономическия растеж?“, професорът по икономика от Станфордския унивeрситет Чарлз Джоунс моделира какво може да се случи в свят с намаляващо население. Вместо БВП на човек да се увеличи, дори и при спадане на общата продукция, той твърди, че жизненият стандарт ще стагнира, тъй като населението постепенно се стопява.

Джоунс приема, че икономическият растеж в крайна сметка идва от новите идеи, а намирането им зависи от броя на хората, които ги изследват. Ако населението започне да намалява на глобално ниво, това би означавало все по-малко хора, посветени на изследванията и по този начин все по-бавен напредък, във време, когато новите технологии вече изглеждат все по-трудни за откриване.

Работата на професора предполага, че намаляването на населението може да доведе до по-бавен растеж на жизнения стандарт. Но съществува още по-тревожна възможност: порочен цикъл, при който ниската раждаемост в едно поколение причинява такава в следващото, което вкарва населението в низходяща спирала. Това е сценарият, който демографът Волфганг Луц и колегите му наричат ​​„Хипотеза за капана на ниската раждаемост“.

Те описват набор от механизми, чрез които ниската раждаемост може да се предава от поколение на поколение. По-специално, те сочат, че готовността за сключване на брак и за деца зависи отчасти от това дали една двойка може да посрещне материалните си цели. Но ниската раждаемост върви ръка за ръка със застаряващото население и нарастващата данъчна тежест за покриване на пенсиите и здравеопазването. На места със слабо предлагане на жилища спадащите лихви също така водят до повишаване на цените, което оказва още по-голям натиск върху финансите на младите.

Има причина да се подозира, че тези механизми вече работят за потискане на раждаемостта. В Япония, например, почти целият скорошен ръст в доходите на хората в трудоспособна възраст бе изяден от вдигането на данъците и вноските за социално осигуряване.

Кейнс заключава: „Искам само да ви предупредя, че оковаването на един дявол [ръстът на населението] може, ако сме небрежни, да послужи за отвързването на друг, още по-свиреп и по-необуздаем.“ Време е да вземем това предупреждение присърце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Никой не знае в кои ръце е света. В ръцете на банкери, на капиталисти, на супер влиятелни политици или на технологични лидери като Амазон, Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Епъл или пък на тотални дикактори като Си и Путин. Абсолютно безмислена тема, защото просто няма как да знаем или да стигнем до истината.Друго нещо - класическите икономисти от миналото не са искали да предвиждат какво ще се случи през еди коя си година. Те са разписвали различни сценарии. След това са описвали при кой сценарии какво би се случило - как би повлияло на икономиката и по какъв начин. И така, при всички сценарии и при всички икономически светила през годините, нито един не е успял да се представи технологичния напредък и какъв точно ще бъде света през 2000 или през 2020 година. Така, че всички тези сценарии са само едни отлични икономически трудове, но не много потребни съотнесени към днешните дадености и реалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Това, което показва историята е, че революциите не променят нищо.---Айдеее бе! това в коя исторя, щото в човешката не е така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Не се тревожете за проблеми които докато дойде време да се случат ще са се трансформирали толкова много, че няма да имат нищо общо с плануваните. В статията се говори за 2050 година, никой не знае как ще се отрази изкуствения интелект и роботизацията в икономиката. Няма смисъл сега да се чудим как ще запълваме работни места след 30 години като дотогава проблема може да няма нужда от работни места които да биват запълвани на първо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 4 години
Да ти поразясня само, защото ти предвиждам следващия *** въпрос, последната революция където властта минава от Капиталистите към банкерите е Втората световна война, просто преди нея, капиталистите се провалят и света потъва в криза която води до тази трансформация и господството на долара и ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Понеже си тотално некомпетентен, това което променят революциите е кой контролира развитието на света. Предпоследния пример е че на върха на пирамидата са били монарсите, в Европа кажи речи всички са били роднини, та властта преминава от техните ръце в ръцете на капиталистите, а за твое голямо учудване вече не сме в ерата на капиталистите, те също са изритани от властта (бавно и сигурно в последните 80 години) сега сме в ерата на банкерите, те държат реално всичко, защото сега ако не се печатат пари бизнеса ще потъне. Така че всичко се променя, вече банкерите се виждат в безизходица и сме на ръба на нова трансформация, но кой ще вземе властта и как ще сме свидетели скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Това, което показва историята е, че революциите не променят нищо. Хората живеят по-добре благодарение на развитието на науката и технологиите. А "разсипването" на планетата е поредната апокалиптична прогноза, която няма да се сбъдне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Първо аз коментирам статията, относно капитализма не съм му противник, но досега в човешката история няма нищо вечно, вече дали сам ще се саморазруши или ще го реформират ще видим, но историята ясно показва че строевете се сменят само и единствено с революция. Неоспорим факт е че хората живеят все по-добре в последните 80 години, но всичко това беше за сметка на разсипване на планетата, вече човека се е наместил навсякъде и природата започва да се променя с ускоряващо се темпо, да не се случи така че капитализма който разсипа планетата да бъде унищожен от самата планета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Не се безпокой за капитализма, той отдавна е доказал, че може да се адаптира към всякакви условия. Затова и апокалиптичните прогнози никога не се сбъдват. Малтус не беше прав, лудитите, които смятаха, че промишлената революция ще остави хората без работа също сгрешиха, а и теорията на Кейнс вече е отхвърлена. Като изключим някои относително кратки периоди на спад, с годините животът на хората се подобрява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Просто капитализма се нуждае всичко да се увеличава, лошото е че нямаме няколко други планети които да разсипем. За капитала не е важно как живеят плебеите, важното е парите да се увеличават да си печатаме парите завинаги безконтролно. Видиш ли хората след 70-80 години ще започнат да намаляват и след 300 години ще са се стопили до само 5 милярда как ще намериш и 100 свестни учена сред толкова малко хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още