IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме, след като сигурните активи вече не са такива?

Принудени сме да преразгледаме схващането, че ДЦК винаги ще играят ролята на убежище във времена на стрес

10:42 | 01.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Гонитбата между акциите и облигациите генерира все по-високи цени. До този момент портфейлите с множество активи се възползват от този механизъм, но постигането на диверсификация за предпазване от неблагоприятни събития става все по-трудно. Балансът между риска и възвръщаемостта може би сега е нарушен.

При цени на исторически върхове, ДЦК променят ролята си в портфейла - от хеджиращ инструмент в източник на стойност. Ясно е, че има възможност за второто в момент, когато позициите в кеш са оценени толкова високо. Портфейлните мениджъри обаче трябва да бъдат по-креативни в намирането на хеджиращи активи и стратегии.

Част от това е отразено в скорошните ценови движения. Макар че икономически чувствителните сектори обикновено се представят по-добре при възстановяването на пазара, облигациите и секторите на растеж, като основните потребителските стоки, здравеопазването и технологиите, осъществиха марш при сегашния възход. Това отразява не само по-хлабавата парична политика и убеждението, че сега не е времето за борба с централните банки, но и недостига на хеджиращи инструменти.

Това не беше грешна стратегия: 15 седмици след началото на ликвидните инжекции на централната банка, Фед разшири баланса си с около 3 трлн. долара.

Ние запазихме някакъв дял в ДЦК, но преди всичко като източник на стойност и само незначително като защита срещу - засега малко вероятно - сценарий на отрицателни лихвени проценти в САЩ.

Какви са алтернативните опции за хеджиране?

Китайските акции и юанът бяха забележително устойчиви по време на срива на пазара. Валутата не се движеше много в разгара на сътресенията, когато видяхме как щатският долар поскъпва. Индексът CSI 300 спадна само с 13%, спрямо почти 34% за S&P 500, от 19 февруари до 23 март.

От известно време се подчертава потенциалният ефект на Китай като цяло върху активите на развиващите се пазари. В крайна сметка индексът за тези пазари на MSCI постигна 2,6 процентни пункта повече от S&P 500 по време на срива.

Устойчивостта на стратегиите, базирани на екологични, социални и управленски критерии (ESG), също смълчаха критиците при неотдавнашния спад. Вече е ясно, че ESG сегментът в портфейлите помага да се разшири традиционният ни набор от инструменти, особено в очакване на събития от типа „черен лебед“.

Традиционното мислене относно изграждането на портфейлите бе преобърнато от разпродажбите на ДЦК, породени от Covid. Инвеститорите трябва да помислят за други начини да се защитят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ако искаш да си полезен на обществото, първо трябва да забогатееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
xapoznai
преди 3 години
Едно от добрите места за инвестиции, но дори там е безсмислено ако няма практическо приложение. Или с други думи ако не си полезен на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
.. в знания и умения! Време ви е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още