IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG акциите не са в балон

Най-често срещаните индекси имат много сходни оценъчни характеристики с широкия пазар

19:26 | 16.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тютюневият сектор е пример. Оттеглянето от сектора бе дълго, но към 2000-те институциите, съобразени с ESG, почти нямаха инвестиции в него. Тези инвеститори също така напускат петролния и отбранителния сектор съответно от 10 и 20 години. Преминаването към „добри“ ESG компании, като производителите на възобновяема енергия, е също толкова постепенно, но сега изглежда се ускорява.

Подозираме, че големите ESG потоци тепърва предстоят. В момента само 4% до 5% от взаимните и борсово търгуваните (ETF) фондове са ESG, според анализ на Bank of America по данни на Morningstar.

Лесно е да си представим, че потоците се ускоряват с още по-бързо темпо. Европейските инвеститори, авангардът на устойчивата революция, преместват активите си към ESG фондове със скорост от 6% до 8% годишно - повече от два пъти средното за света.

С увеличение на разпределението към ESG вероятно ще има големи притоци и отливи от повечето акции, което ще доведе до забележими ценови движения, особено в сектори като водоснабдяване и възобновяема електроенергия.

И макар че най-често срещаните днес ESG индекси се различават само умерено от пазарния портфейл, инвеститорите може да започнат да правят по-амбициозни промени, тъй като секторът на устойчивото инвестиране продължава да се развива.

Инвеститорите могат да решат да фокусират портфейлите си вместо да държат голям брой акции. Тъй като има толкова много акции с подобни фундаментални експозиции към макроикономическите условия, от които да избирате в света, няма много какво да спечелите от диверсификацията чрез разширяване на набора от книжа отвъд умереното разпределение на вложенията. Простата портфейлна математика показва, че първоначалните ползи от диверсификацията - преминаване от една към 50 акции - са значителни, докато по-късните печалби - преминаването от 50 към 500 - са много малки.

Инвеститорите, които се пренасочат към по-фокусирани портфейли от устойчиви компании, ще имат много по-голямо въздействие върху относителните цени на акциите.

С нарастващия дял на инвеститорите, приоритизиращи устойчивостта, ние вярваме, че има значително пространство за ръст на ESG потоците - и че най-голямото въздействие на устойчивото инвестиране върху относителните оценки на акциите, както и стимулите пред публичните корпорации, са пред нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Нали Пеше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Нищо англо-саксонско не е балон, докато не изтрещи (по-силно от dot.com).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още