IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е споразумението за трансатлантическия трансфер на данни?

Предстоят преговори тази седмица и посланието от САЩ е, че сделката е близо, докато Брюксел е на противоположно мнение

19:05 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Близо ли са САЩ и Европейският съюз (ЕС) до нова сделка за трансатлантическите потоци от данни? Зависи от гледната точка, пише онлайн изданието Politico.eu.

Ако питате Вашингтон, отговорът е: много близо. Ако питате Брюксел - забравете за това.

Откакто върховният съд на ЕС отмени т.нар. споразумение за щита за поверителност през юли миналата година, преговарящите от двете страни на Атлантическия океан усилено работеха по сделка, която да го замени и която би позволила на компаниите да изпращат данните на европейците до САЩ с достатъчно гаранции, че няма да бъдат използвани неправомерно от разузнавателните агенции на САЩ.

Предстоят преговори тази седмица и настроението, излъчвано от САЩ, подсказва, че сделката е близо.

Вашингтон е информирал индустриалните групи и кампаниите за поверителност, че е предложено „подобрено“ решение за преодоляване на задънената улица, въпреки че подробностите за това, което се предлага, остават оскъдни. Американски представители казват, че политическо споразумение може да се сключи след няколко седмици, което би съвпаднало с първата среща съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ, която ще се състои на 29 септември.

Това е новина за Брюксел, който има последната дума дали някоя сделка за данни ще бъде одобрена. Представители на ЕС отхвърлят твърденията, че сделка може да бъде постигната преди края на месеца.

Европейската комисия (ЕК) се стреми да избегне позора да сключи трета сделка за трансфер на данни и тя пак да бъде отменена от съда. За да издържи едно такова споразумение, САЩ трябва да направят законодателни промени, за да ограничат начина, по който американските агенции за национална сигурност имат достъп до европейските данни, и да дадат на гражданите на ЕС по-смислен начин да оспорят този достъп в съдилищата на САЩ.

Вашингтон многократно се опита да обуслови обсъжданията на потоците от данни в по-широки двустранни разговори, например в съвета по търговия и технологии. Дори на срещата на върха ЕС-САЩ през юни не се постигна пробив.

„Свободният поток от данни със защита на неприкосновеността на личния живот е това, което поддържа нашия бизнес и икономиката ни конкурентоспособни“, коментира министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо на конференция в Естония по-рано този месец. Американският представител се срещна също наскоро с комисарите Тиери Брьотон, Дидие Рейндерс и Вера Йоурова, за да коментират данните от Вашингтон.

„Всички ние държим на поверителността като основна ценност и всички ценим защитата на данните“, допълни Раймондо по време на речта си в Талин. "Преодоляването на пропуските между нашите системи за защита на данните изисква от нас да надграждаме това заедно“, казва още тя.

Търговски и технически съвет

Когато представителите на ЕС и САЩ се срещнат в Питсбърг, те ще обсъдят веригите на доставки и регулирането на платформата, но не и потоците от данни, според представители на ЕС. Те настояват, че потоците от данни ще се обсъждат отделно.

Това съобщение бе потвърдено отново на среща на 15 септември между висши служители на Комисията и представители на бизнес групи и организации с нестопанска цел, според шест души, които са присъствали на виртуалното събитие и са говорили пред медията при условие за анонимност.

ЕС засега удържа твърда позиция въпреки поредицата от опити на Вашингтон да накара Брюксел да се ангажира със сделка. Президентът Джо Байдън се опита и не успя да постигне споразумение по време на срещата на върха САЩ-ЕС през юни. Реймондо, която отговаря за дискусиите по темата, също удря на камък.

Търговските групи от двете страни на Атлантическия океан призовават служителите на ЕС да постигнат някаква сделка. Поради несигурността относно нов пакт за Щит за поверителност много фирми се обръщат към други правни механизми, включително т.нар. стандартни договорни клаузи, за да трансферират лични данни в САЩ. Тази правна структура също е застрашена, защото също се оспорва в съда.

Продължаващата несигурност относно преговорите ще бъде удар за хилядите организации, които разчитат на възможността да прехвърлят данни от ЕС към САЩ. Сега организациите трябва да извършват тежки оценки на режимите за наблюдение на държави извън ЕС и да прилагат допълнителни гаранции, ако стандартите на ЕС за поверителност са нарушени.

Регулаторите вече се намесват: регулаторът на поверителността в Хамбург например е наредил на местните служители да спрат да използват Zoom, услугата за видеоконференции, поради правна несигурност относно това как германските данни ще бъдат третирани, когато се транспортират през Атлантическия океан. Франция изразява подобни опасения относно Microsoft, а Португалия за Cloudflare, американска технологична фирма. ЕС разследва подобни въпроси относно Microsoft и Amazon.

Докато дискусиите между ЕС и САЩ навлизат в нова фаза, компаниите за поверителност ще се надяват на нещо по-конкретно от оптимизма на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още