Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Съосновател на Tesla планира да прекрои глобалната индустрия за батерии

Най-голямата компания за рециклиране на батерии в САЩ се насочва към производството на аноди и катоди, основни компоненти при батериите

Съосновател на Tesla планира да прекрои глобалната индустрия за батерии

Снимка: Redwood Materials

Дж. Б. Стробъл има смела мечта – да измести голяма част от индустрията за батерии за електромобили от Азия в САЩ. Неговата компания също планира да изгради производствени операции в Европа до 2023 г.

Съоснователят на лидера при електрическата мобилност Tesla Inc. издаде в интервю за Bloomberg тайната за Redwood Materials, компания за рециклиране на батерии. И тя е, че дружеството всъщност не е предназначено да рециклира подобни продукти. 

Още по темата

Разбира се, Redwood се издигна бързо, за да стане най-голямата компания за рециклиране на литиево-йонни батерии в САЩ, но Стробъл не напусна Tesla през 2019 г., само за да изчисти Америка. Неговата по-мащабна цел е да премести огромна част от индустрията за клетки за батерии от Азия в САЩ.

„Вдъхновяващо и ужасяващо е да видим толкова много страни и автомобилни компании, които обявяват ангажимент за преход към електрически превозни средства“, посочва Стробъл. Според него съществува огромна пропаст между плановете и тяхната реализация до момента.

За да запълни тази празнина, Стробъл се е заел да построи една от най-големите фабрики за компоненти за батерии в света.

Redwood, която понастоящем разполага с три съоръжения в Невада, търси строителна площадка на изток, където да изгради нова фабрика. Проектът, който лесно ще надхвърли 1 млрд. долара за реализация, ще позволи на Redwood да се превърне в основен производител на катоди в САЩ.

Стробъл смята, че американската фабрика ще произвежда материали за батерии с обща капаците от 100 гигаватчаса батерии годишно до края на 2025 г. Това е достатъчно за покриване нуждите на около 1,3 милиона превозни средства.

До 2030 г. същото съоръжение ще увеличи своя производствен капацитет до 500 гигаватчаса. По днешните цени това се равнява на 25 милиарда долара катоди годишно.

Redwood планира да построи подобно съоръжение и в Европа до 2023 г.

„Тези цифри звучат безумно, но когато погледнете от какво се нуждае пазарът, аз съм като свещена крава - питам се това достатъчно агресивно ли е?“ споделя Стробъл. „Някой трябва да направи това. Всъщност се нуждаем от поне четири компании, които да са поне толкова агресивни, да правят откачени неща в една и съща времева линия", добавя той.

Електрическите превозни средства съставляват едва 4 % от продажбите на леки автомобили в САЩ, но техният звезден миг тепърва предстои. Най-малко 15 страни и 31 града обявиха крайни срокове за прекратяване на продажбите на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като лидер тук е Норвегия, чиято забрана влиза в сила през 2025 г.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която изисква половината от продажбите на нови автомобили в САЩ да представляват електрически превозни средствата 2030 г.

General Motors , най-големият американски автомобилен производител, обеща да електрифицира продуктите си до 2035 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
IQ96 до: terziеv
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Е има латиноси, ама те повече са по прахта.
3
 
3
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Хахаха, щял да измести производството от Азия в САЩ и Европа. За целта май ще трябва и да измести бая китайци към САЩ и Европа, че тука не остана човек да може да произведе кламер.

Още от Анализи
Как Мароко се превърна в производствен автомобилен хъб