Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пандемията - експеримент в реално време за ESG инвестициите

2020 година предостави лаборатория за тестване на ефективността на етичното инвестиране и резултатите потвърдиха убежденията на много инвеститори

Пандемията - експеримент в реално време за ESG инвестициите

Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавируса е като грандиозен експеримент в реално време за ефективността на инвестициите, свързани с устойчивото развитие на обществото – т. нар. ESG инвестиции - в опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление. Засега инвестиционните мениджъри, които влагат средствата си в компании, следващи екологични, социални и управленски принципи, надминават фондовете, които пренебрегват етичните фактори, казва Алекс Дънин, изпълнителен директор на анализаторската компания във финансовия сектор Rainmaker.

"Секторът на ESG инвестициите премина успешно теста и преодоляването на това огромно сътресение показа, че отговорното инвестиране е доста добро инвестиционно решение както за добри, така и за лоши времена“, коментира Дънин пред The Australian Financial Review.

ESG интеграцията, при която мениджърите на фондове вземат предвид екологичните, социалните и управленските рискове, наред с традиционните финансови рискове, при вземането на инвестиционни решения, набира все по-голяма сила в световен мащаб.

Някои мениджъри на фондове предприемат следващата стъпка и изключват инвестициите в сектори, които считат за неетични, като например свързаните с тютюн или петрол. Други активно търсят инвестиции, които да помогнат да направим света по-добър, като например медицинските технологии.

„ESG фондовете всъщност издържаха шока от COVID кризата в изненадващо добра форма“, казва Дънин, като отбелязва, че както балансираните фондове, така и пенсионните фондове, съобразени с устойчивото развитие, са надминали фондовете, които не отчитат екологични или социални фактори, с около 2 процентни пункта тази година.

По своята същност ESG фондовете обикновено имат по-малък обхват на сектора на изкопаемите горива, тъй като чрез включването на екологични фактори във финансовия си анализ мениджърите на фондове са по-склонни да намалят своите участия в компании с риск за бизнеса от изменението на климата. В резултат на това много ESG фондове бяха по-добре защитени от рязкото поевтиняване на акциите на петролните компании тази година, когато цената на петрола падна до рекордно ниски нива. В същото време те са склонни да инвестират повече в здравеопазване и технологии - два сектора, които се представят силно по време на пандемията.

Още по темата

Данни, събрани от австралийския мениджър на етични фондове U Ethical, също показват, че ESG фондовете са се представили по-добре от фондовете без екологични или социални съображения по време на кризата. Превъзходството е по-забележимо при активните ESG фондове, т.е. тези, при които мениджърите на фондове активно избират акции, вместо да следват индекси.

През март, когато цените на акциите в световен мащаб се сринаха, фондовете, включващи британски компании с голяма капитализация с ESG фокус, паднаха с 14%. За разлика от тях при фондовете без ESG фокус понижението е с 16,8%.

Европейските смесени фондове за компании с голяма капитализация, които следват устойчиви принципи, загубиха 14,1%, в сравнение с 15,3% спад за тези, които не го правят. Данните са в съответствие с дългосрочната тенденция.

Проучване на MSCI на данни от индекса му за период от 13 години установява, че 20% от фондовете с най-добри ESG рейтинги показват по-висока рентабилност и по-ниски нива на специфичен за акциите риск от долните 20%.

По-конкретно, показателите за корпоративно управление показват най-голямо финансово значение, сочи проучване от юни 2020 г.

"ESG акциите обикновено са с високо качество и ниска волатилност", казва Дезире Лукезе, мениджър по етика и въздействие в U Ethical. Компаниите, които използват стратегии за отговорно инвестиране, са по-добре информирани за своите конкуренти и пазарите, на които работят, и са по-склонни да използват най-добрите практики, което ги прави по-устойчиви на идиосинкратичен риск, казва тя.

"В резултат на всичко това те разбират какво им предстои. Какъв е пазарът им? Кои са ключовите експозиции в бранша? Затова има тенденция да се представят по-добре в период на силна волатилност и по отношение на системен риск", обяснява Лукезе.

Още по темата

Изследвайки колко добре се представя една компания в своите екологични, социални и управленски практики, инвеститорите виждат много рискови фактори, които все още може и да не са оценени от пазара, а това впоследствие може да осигури предимство на инвестицията, казва тя.

Според Лукезе COVID-19 е оказал особено силно въздействие върху онези компании, които не се грижат добре за служителите си или които имат дълги и сложни вериги за доставки.

Тим Конли от инвестиционния консултант Jana казва, че за някои компании, като тези в сферата на търговските площи, е нямало начин да избегнат въздействието на COVID-19 върху цените на акциите си, тъй като целият сектор е бил повлечен надолу. Но той очаква тези компании да се представят силно, когато пазарът се възстанови от пандемията.

"Всички пострадаха от пандемията, но онези компании, които управляваха нещата по-добре по време на кризата, ще имат по-голям шанс да надминат другите", добавя той.

Мениджърите на фондове за етични инвестиции се стараят да ангажират ръководителите на компаниите, в които инвестират или обмислят да инвестират, за да могат да получат пълна картина на ESG рисковете. По ирония на съдбата това стана по-лесно поради пандемията благодарение на видеосрещите. "По-лесно е да привлечеш петима души от една компания във виртуална стая, отколкото да ги събереш физически около масата", коментира Конли.

Още подобни интересни теми ще бъдат коментирани по време на годишния Investor Finance Forum на 3 декември, 12:00ч. на investor.bg. 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Затегнатият трудов пазар в САЩ оправдава по-строгата парична политика