IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След щурата 2020 г. европейските пазари се готвят за нови ръстове

Според анализаторите предстои една спокойна 2021 г., на която обаче няма да липсват повишения

16:50 | 14.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Отиващата си 2020 г. ще остане в историята като една от най-драматичните години за европейския фондов пазар. Очакванията на експертите за 2021 г.: не очаквайте нови фойерверки.

Средната прогноза на стратезите е, че индексът Stoxx Europe 600 ще нарасне с 6,6% спрямо стойността си в края на сесията в сряда, обобщава Bloomberg в свой материал. След година, в която показателят се срина с 36% само за седмици и след това успя да възстанови почти всички загуби, прогноза като тази изглежда не особено драматична.

Тя обаче говори и за вярата на инвеститорите, че се задават още ръстове, въпреки че ралито ще бъде ограничено от по-покойния икономически растеж в Европа. Консенсусната оценка за края на годината за Stoxx 600 е 421 пункта, а за Euro Stoxx 50 е 3774 пункта – все още под предпандемичните нива.

„Не сме мечи настроени, но сме предпазливи“, казва Саймън Уиърсма, инвестиционен мениджър към звеното за управление на благосъстоянието на ING Bank.

И докато инвеститорите залагат на потенциалното завръщане към нормалността, откакто през ноември се появиха добрите данни от резултатите за ваксините срещу коронавирус, то Европейската централна банка в четвъртък попари оптимизма. Институцията намали прогнозите си за икономическия растеж през 2021 г. за еврозоната.

Според Роланд Калоян, стратег на Societe Generale, въртенето в циклични акции ще продължи. Той препоръчва акции, свързани с разходите на правителствата, като зелени проекти, дигитален сектор, традиционна инфраструктура, а не такива, насочени към потребителския сектор. Основните пазарни рискове са свързани с увеличаването на доходността по облигациите и силното евро, смята също той.

Въпреки че традиционните прогнози на стратезите в края на всяка година са добър начин да се проверят какви са настроенията, тазгодишните сътресения едва ли биха били лесни за прогнозиране. И все пак, пазарните експерти не бяха много далеч в очакванията си – средната прогноза миналия декември беше Stoxx 600 да завърши 2020 г. на ниво от 415 пункта – около 20 пункта над представянето от сряда.

За 2021 г. трябва да се отбележи, че пазарните експерти държат твърдо на бичите си възгледи и залагат, че има още място за ръстове след ноемврийските рекорди. Засега налице са и някои нелоши причини за това – от започването на кампании за ваксинации до облекчаването на паричните политики по света.

„През 2021 г. акциите е възможно да бъдат приклещени между високите оценки и липсата на инвестиционни алтернативи“, посочват стратези на Helaba в бележка до клиентите си. „Докато не бъде достъпна ефективна ваксина, акциите ще останат зависими от подкрепата на паричната и фискалната политика“, смятат те.

Анализаторите също така очакват ръстове в германските и британски акции, въпреки че бъдещето на вторите зависи от резултата от преговорите за Brexit. Средната им прогноза за индекса DAX към края на 2021 г. е за 14 301 пункта, което е 7,2% над представянето му от сряда. За британския бенчмарк FTSE 100 очакванията са за ниво от 7028 пункта, или 7,1% ръст.

Стратези на Citigroup очакват през 2021 г. да се запази фокусът върху т. нар. ESG инвестиции - в опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление, както и върху активното сключване на сделки.

Друг бичи фактор за пазарите може да се окаже и предлагането и търсенето на акции, които е вероятно да достигнат сумата от 1,1 трлн. долара, прогнозират стратези на JPMorgan Chase & Co.

„Завръщането от двугодишното бягство към сигурност може би едва започва“, коментира стратегът на Barclays Емануел Кау в доклада си за прогнозите за догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Сегашните ръстове на пазарите са последица от новите държавни заеми.Какви ще са "ръстовете", когато трябва да се връщат заемите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още