IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отделя 31 млрд. долара за чиста употреба на въглищата

Пекин полага "огромни усилия", за да намали въглеродните емисии, заявяват официалните власти

14:27 | 19.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай ще създаде специална програма за финансиране на чисти технологии при употребата на въглища на обща стойност 200 млрд. юана (31,3 млрд. долара), пише Ройтерс. Страната отнесе остри критики, че е затруднила преговорите в Глазгоу и е смекчила тона на споразумението, отнасящо се до използването на въглища.

Пекин отхвърли всички обвинения, коментирайки че полага "огромни усилия" да намали потреблението на този енергоизточник.

От съобщенията на държавните институции става ясно ,че предвидените средства ще се използват за чисти и ефективни методи за използването на въглищата, но без да се уточнява какви точно са те. Част от мерките ще бъдат насочени към въглищните мини - при добива на въглища често се емитира метан, който е също толкова опасен за атмосферата, колкото и въглеродният диоксид.

По-рано този месец китайската централна банка съобщи, че ще отпуска нисколихвени заеми, с които да бъдат подкрепени усилията на бизнеса за намаляване на въглеродните емисии. Новият инструмент е допълнение към тази схема.

През пролетта китайският президент Си Дзинпин съобщи, че началото на края за въглищата в Китай ще дойде през 2026 година. През есента той пое ангажимент страната му да спре да инвестира във въглищни проекти по света, но в същото време в Китай добивът и използването на въглища подобряват рекорди, за да бъде покрито търсенето на електроенергия.

През 2020 година въглищата покриваха 56,8% от първичното енергийно потребление в Китай. Преди десетилетие този дял беше около 68%, припомня още Ройтерс. Страната е най-големият потребител на въглища в световен мащаб, а съответно - и водещ емитент на въглероден диоксид в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"Чиста употреба" на въглищата? А "чиста употреба" на природен газ мисия невъзможна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още