Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Доц. Георгиев: България да е по-активна в новите политики по „Зелената сделка“

Търсят се решения, които да подпомогнат държавите в по-уязвима позиция по отношение на количеството въглероден диоксид

Доц. Георгиев: България да е по-активна в новите политики по „Зелената сделка“

Снимка: Pixabay

"Все още не можем да кажем точно какви ще са ефектите от цялостната политика на „Зелената сделка“, България е една от рисковите икономики в ЕС, тъй като има голям дял на въглищната енергетика в енергийния баланс и въглеродно интензивни индустрии със сериозен дял от БВП. Поради това България трябва да се включи по-активно във формирането на новите политики, свързани със „Зелената сделка“. Това каза доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът уточни, че вече се търсят решения, които да подпомогнат държавите в по-уязвима позиция по отношение на количеството въглероден диоксид.

„Въглищните региони в преход“ е един от елементите на пакета за чиста енергия на ЕС. Целта е да се подпомогнат страни като България, Полша, Словакия, в които въглищната енергетика има голям дял, но средствата не са достатъчни“, посочи гостът.

В момента осъществяваме различни научни проекти в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Един от проектите, който приключва е по „Хоризонт 2020“ за това как политиките за намаляване на въглеродните емисии влияят върху конкурентоспособността на икономиката. Ефектите са свързани с т. нар. carbon leakage, което означава напускане на въглеродно интензивни индустрии от държави, където политиките са по-рестриктивни по отношение на емисиите", посочи Георгиев.

По думите му Европейският съюз (ЕС) ще опита да разпространи политиките за управление на емисиите извън границите на общността.

"Говори се и за въглероден данък за вносните стоки", допълни Георгиев.

"В един глобален свят ЕС няма как да запази конкурентоспособността си, ако се състезава при различни условия с другите икономики, особено по отношение на въглеродните емисии", каза Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1675   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Финансист: Икономическото възстановяване зависи от потребителите