Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите

"Турски поток" и "Северен поток 2" не са заплаха за Европа, смята Алексей Гривач

Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите

Снимка: Ройтерс

Главният проблем на Балканите по отношение на енергетиката е дефицитът на инфраструктура, заяви Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен Фонд за национална енергийна сигурност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Според Гривач липсата на инфраструктура е и една от основните причини идеята за изграждането на газов хъб „Балкан“ за момента да изглежда нереалистична.

„За да има хъб, са необходими няколко много важни условия – развита инфраструктура, газов пазар – много голямо потребление или на мястото, където се създава хъбът, или в съседните страни, както и подземни хранилища на газ. Към момента България няма нито един от тези три показателя“, споделя експертът.

Той коментира и продължаването на строежа на газопровода „Турски поток“, като отбеляза, че за момента се наблюдава „положителна динамика“ от страна на Русия.

„Проектът „Турски поток“ се роди във връзка с това, че не успя да се реализира предходният газопровод „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Това се случи вероятно под сериозно външно влияние, на което Турция успя да се противопостави“, коментира Гривач.

Според него газовият проект не би бил заплаха за Европейския съюз (ЕС).

„Блокът активно подкрепяше появата на Турция като транзитьор за европейските страни. Европа не би трябвало да се притеснява от създаването на „Турски поток“... Страната отдавна изгражда транзитен хъб с цел да стане мост за различни ресурси към Европа“, заяви Гривач.

Друга тема, на която той се спря, е проектът „Северен поток" 2 и разногласията, които изграждането му предизвика сред страните членки на ЕС.

Според Гривач газопроводът, който трябва да свързва Русия и Германия през Балтийско море, не представлява заплаха за Европа, а създаването му дори би увеличило конкуренцията и намалило цените.

„Руският газ може да стигне до потребителите, ако те го поискат. В последните години видяхме, че потребителите гласуват за доставките от Русия въпреки политиката на Европейската комисия, която е насочена към ограничаването им“, сподели още той.

За повече информация вижте видеото:

гледано: 2431   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Дигиталните умения на повечето работещи хора в България са ниски