IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите

"Турски поток" и "Северен поток 2" не са заплаха за Европа, смята Алексей Гривач

14:41 | 25.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният проблем на Балканите по отношение на енергетиката е дефицитът на инфраструктура, заяви Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен Фонд за национална енергийна сигурност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Гривач липсата на инфраструктура е и една от основните причини идеята за изграждането на газов хъб „Балкан“ за момента да изглежда нереалистична.

„За да има хъб, са необходими няколко много важни условия – развита инфраструктура, газов пазар – много голямо потребление или на мястото, където се създава хъбът, или в съседните страни, както и подземни хранилища на газ. Към момента България няма нито един от тези три показателя“, споделя експертът.

Той коментира и продължаването на строежа на газопровода „Турски поток“, като отбеляза, че за момента се наблюдава „положителна динамика“ от страна на Русия.

„Проектът „Турски поток“ се роди във връзка с това, че не успя да се реализира предходният газопровод „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Това се случи вероятно под сериозно външно влияние, на което Турция успя да се противопостави“, коментира Гривач.

Според него газовият проект не би бил заплаха за Европейския съюз (ЕС).

„Блокът активно подкрепяше появата на Турция като транзитьор за европейските страни. Европа не би трябвало да се притеснява от създаването на „Турски поток“... Страната отдавна изгражда транзитен хъб с цел да стане мост за различни ресурси към Европа“, заяви Гривач.

Друга тема, на която той се спря, е проектът „Северен поток" 2 и разногласията, които изграждането му предизвика сред страните членки на ЕС.

Според Гривач газопроводът, който трябва да свързва Русия и Германия през Балтийско море, не представлява заплаха за Европа, а създаването му дори би увеличило конкуренцията и намалило цените.

„Руският газ може да стигне до потребителите, ако те го поискат. В последните години видяхме, че потребителите гласуват за доставките от Русия въпреки политиката на Европейската комисия, която е насочена към ограничаването им“, сподели още той.

За повече информация вижте видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още