Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Може ли Tesla да се превърне в компания за 500 млрд. долара?

На фона на противоречивите мнения за растежа на компанията е ясно едно - акциите ѝ вероятно ще останат високоволатилни през следващите няколко тримесечия

Може ли Tesla да се превърне в компания за 500 млрд. долара?

Снимка: Ройтерс

На 2 май главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че технологията за автономни превозни средства може да направи Tesla 500-милиардна компания. Това представлява повече от единадесеткратно увеличение спрямо сегашната пазарна капитализация от 44,3 млрд. долара.

Изказването на Мъск изглежда доста оптимистично особено на фона на засилващата се конкуренция в сектора на автономните превозни средства. В тази индустрия Tesla се конкурира с компании, които могат да си позволят много сериозни инвестиции и имат специализирани познания в определени отрасли, като технологичните гиганти (Google, Apple, Nvidia), големите производители на автомобили (General Motors, Daimler, Volkswagen).

Tesla се намира в по-неизгодна позиция спрямо конкурентите си, когато става въпрос за способността да се инвестира в развитието на автомобили с автономно управление.

 

Това, което горната таблица ни разкрива, е, че бюджетът на Tesla за изследвания и развойна дейност е сравнително малък в сравнение с тези на основните конкуренти в сферата на автомобилите. Tesla също така има отрицателна нетна доходност, докато конкурентите и могат да инвестират свободно в нови технологии без това да засяга основните им операции. Илон Мъск и компания трябва да помислят как да разпределят заетите пари, така че те да се превърнат в стабилни бъдещи печалби.

На 3 май от Tesla обявиха, че общата сума, която са прибавили след предлагане на акции и дълг, е над 2,7 милиарда долара, при предишна цел от 2,3 милиарда долара. В допълнение изпълнителният директор веднага изрази интерес да закупи акции на Tesla на стойност 25 млн. долара, което също надвишава предходния план за покупка за 10 млн. долара.

Мъск и неговият екип прогнозират рязък скок в доставките на автомобили и това, че неговите дългосрочни цели за доставка и производство ще бъдат изпълнени. Все пак много анализатори твърдят, че тези прогнози са прекалено оптимистични и трудно постижими.

Като се имат предвид противоречивите мнения за растежа на Tesla в краткосрочен план, акциите на компанията вероятно ще останат високоволатилни през следващите няколко тримесечия. Това може да предостави на трейдърите, които следят Telsa, множество възможности за постигане на солидни печалби в рамките на кратки периоди от време.

гледано: 4705   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Екип на Investor.bg

Още по темата

Коментари (3)

1
 
2
 
3
khao до: lyusien
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
айде н абас че завод в Австралия няма да има ! :):) ... и стига си писал глупости като Импа и другите маааалоумници
4
 
10
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Майтапчия.Със същата вероятност преа 2025 Tesla ще фалира
14
 
10
 
1
преди 2 месеца
Напълно е възможно и това ще стане дори по скоро отколкото Мъск прогнозира Още през 2025 година Тесла ще произвежда около 2 милиона автомобили и камиони а акциите ще достигнат 1000 долара за акция Вероятно съдружник в Тесла ще стане някои голям от рода на Апле Амацон или или Юбер Тесла ще има големи заводи във Китай Европа и Австралия Повервайте ми

Още от Bloomberg TV
Напрежението между САЩ и Иран е ключово за цените на петрола