IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния намекна за скорошен край на ръста в лихвените проценти

Според гуверньора на централната банка е постигнат напредък за справянето с най-бързият темп на инфлация в Европейския съюз

22:09 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румънската централна банка <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Румънската централна банка Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Румъния дадоха сигнал, че увеличаването на разходите си по заеми е към своя край, след като централната банка изненада икономистите като запази без промяна лихвените си проценти.

Гуверньорът на Румънската централна банка Мугур Исареску заяви, че е постигнат напредък за справянето с най-бързият темп на инфлация в Европейския съюз, като целта е да се избегне по-нататъшно охлаждане на икономиката. Централната банка запази лихвата си в размер на 2,5%, като според повечето икономисти, допитани от Bloomberg ръстът се очакваше да е с четвърт процентен пункт.

„Не мога сега да кажа, че войната е спечелена, но битка срещу инфлацията беше спечелена, като е ясно, че инфлацията се облекчава“, заяви Исареску пред репортери в понеделник. „Наистина има добри шансове лихвените проценти да не се увеличават повече“, допълни той.

Букурещ предпочете да не последва примера на Великобритания и Чехия в това да увеличава лихвите, въпреки че инфлацията продължава да е над прогнозите на централната банка.

Румънската лея се понижи с 0,5% спрямо еврото след думите на Исареску, очертавайки се да отбележи най-големият спад за ден от 25 януари насам.

В същото време централната банка отпусна 10,5 млрд. леи (2,6 млрд. долара) на 11търговски банки в рамките на най-големия репо търг от повече от пет години насам.

След като достигна 5,4% през юни ръстът на потребителските цени в страната се очаква по всяка вероятност да се забави до по-малко от 4% до края на годината, става ясно от актуалните прогнози на Румънската централна банка. Следващите ще бъдат публикувани на 8 август.

И докато заместник-гуверньора Ливиу Войня заяви миналия месец, че страната не е приключила с лихвените увеличения бордът на банката остана изненадан от загубата на инерция в икономиката, чийто ръст е намалял наполовина, след като достигна 8,8% през третото тримесечие на 2017 г., посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още