IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се надява да добива газ от Черно море през 2026 г.

Плановете няма да се променят, дори и ЕК да не включи газа в зелената таксономия

10:58 | 17.12.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румъния може да започне собствен добив на газ от 2026 година, коментира румънският енергиен министър Виргил Попеску пред EurActiv. През 2012 година в блока "Нептун" в Черно море северната ни съседка беше открито обещаващо находище на природен газ, но инвестиционно решение за него още не е взето.

Очаква се акционерите, към които преди месеци се присъедини и държавната компания Romgaz, да решат как да развият находището през 2022 година.

Но Попеску е оптимист, че от "Нептун" ще може да се добиват по 10 млрд. куб. метра природен газ годишно. Според него ако акционерите - Romgaz и OMV Petrom, вземат инвестиционното решение догодина, нужната работа ще бъде извършена за 4-5 години и през 2026 година ще може да се добива природен газ.

Ако това се случи, Румъния до голяма степен ще задоволява потреблението на газ със собствени източници - годишно то достига около 12 млрд. куб. метра.

Европейската комисия (ЕК) още не е взела решение дали да включи природния газ и ядрената енергетика в зелената таксономия. Но дори и Брюксел да не признае природния газ като устойчив енергоизточник, това няма да промени румънските планове, обясни още Попеску. За него Румъния може да стане страната с най-голям добив на газ в офшорните зони на ЕС.

През ноември Romgaz изкупи дела на Exxon Mobil в проекта, но сделката още не е получила одобрението на регулаторите. Енергийният министър е уверен, че това ще стане още в началото на 2022 година.

Анализите на находището в блока "Нептун" показват, че обемът е около 100 млрд. куб. метра и те дават надежда, че подобна находка може да има и в съседния блок "Хан Аспарух" в българската акватория.

Румъния записа официален отказ от въглища през 2032 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Ердоган намери находище в неговата черноморска акватория през 2021 г и обеща добивът да започне 2023 година. Даже и да се забави ще е с година две.На румънците проблем са им OMV. Австрийците са купени от руснаците, като им са дадени 10% от СП 2 и половината от няколко находища в русия, които ще захранват същият. Така че за 2-3 млд кубически метра газ(колкото ще е техният дял), нямат намерение да развалят дослука с кремъл. Не току така находище с вероятен капацитет 10 млрд годишно стои от 2012 година. Да ви напомня на един интерконектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
е какво да ти напишат искаш ... ?! ... че газ идва само по пАтоците ... ?! ... тва е аксиома ... неопровержим факт ... :))) ... даже ще ти зададът дежурният си контра въпрос , а са кажи откъде идва диверсифицирания газ в БГ , даже децата знаят че е рассийски , а не азерски , и у нас няма нито една молекула азерски ... :))) ... даже онзи дето лятото купиха наш'те да нагнетяват в чирен , уж бил втечнен , ама в действителност неконсумиран рассийски от гърците ... :))) ... и втечнен няма нито една молекула у нас ... също така е всеизвестен факт , че в черно море няма газ в нашата икономическа зона , нищо че турците намериха на границата до нас , те и румънците на границата намериха , но у нас няма . ние само по пАтоците сме ... аксиома ... !! ... но започнат ли да помпят турците и румънците , гаранция , че след 15-20 години със сигурност вече няма да има газ в икономическата ни зона ... ще ни чакат тука най-русoфилистината държава в ЕС да помпиме газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Аз не вярвам че ще се справят до 2026г. Даже и да решат утре, че ще добиват, ще имат достатъчно законови и технически проблеми да ги забави с повече от 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
ПИТА СЕ, ЗАЩО НИЕ не добиваме. Добиваме за 1,5 милиарда злато, но канадците обират каймака. За по-сигурно са си назначили и Премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
deaf
преди 2 години
Русофилите и комунистите защо мълчат под тази статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още