Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

80% от децата в България са обхванати от ранното детско образование

Това е едно от най-ниските нива в ЕС, показват данните на Евростат за 2019 г.

80% от децата в България са обхванати от ранното детско образование

Снимка: Bloomberg LP

79,9% от децата в България на възраст от 3 години до навършване на възрастта за започване на начално образование, са обхванати под някаква форма от ранното детско образование, става ясно от данни на Евростат за 2019 г.

Най-висок е този процент в Югозападния регион (84%), а най-нисък - в Югоизточния - 75,9%.

Това е едно от най-ниските нива в Европейския съюз (ЕС). Пред нас са Гърция, където едва 69% от децата в предучилищна възраст са обхванати от ранните форми на обучение, Словакия (77,8%), Румъния (78,6%) и Хърватия (79,4%). На обратния полюс е Франция, където всички деца над 3 години са обхванати от формите за ранно детско обучение.

Преди време европейската статистика публикува и данни за децата под 3-годишна възраст и посещението на ясли. От тях е видно, че България е на първо място по отношение на отглежданите у дома деца

Данните на Евростат, публикувани днес по повод Световния ден на детето (1 юни), показват още, че през 2019 година почти 97% от децата в общността са ангажирани в ранни форми на обучение. Статистиката отбелязва, че това е една от първите възможности на детето да развива умения като учене, критично мислене и комуникационни способности, както и други базови умения.

От статистиката е видно, че през 2019 г. в 30 региона в ЕС, основно в Белгия, Ирландия и Франция, на практика всички деца на възраст над 3 години са обхванати от ранното обучение.

Източник: Евростат

Евростат публикува и данни за страните, които не са част от ЕС, но са в Европейското икономическо пространство. От тях е видно, че относително малък процент деца в Швейцария посещават форми на ранно обучение - едва 49%.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 5 месеца
мхм , в Швейцария не са толкоз улави , да си пратят децата за промивка на мозъка още от 3 годишна възраст ...

Още от Други
Капитанът трябва да напусне кораба последен... или?