Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

21% от капацитета на разклонението на „Турски поток“ в България остава свободен

На проведения търг за пренос на газ са участвали три компании - "Газпром", швейцарската МЕТ и "Булгаргаз"

21% от капацитета на разклонението на „Турски поток“ в България остава свободен

Снимка: Ройтерс

21% от капацитета на разклонението на газопровода „Турски поток“ на българска територия остава свободен, след като „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договорите с компаниите, желаещи да пренасят синьо гориво по бъдещата тръба, заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР. 

Още по темата

На проведения търг участваха три компании - руската „Газпром“, която резервира най-голям капацитет, швейцарската МЕТ и „Булгаргаз“, която обаче не запази количества.

С крайното решение на „Булгартрансгаз“ се постига това, за което настояваше регулаторът, свързано както с разнообразяването на доставките, така и с либерализацията на пазара на природен газ, посочи Иван Иванов.

„Ако беше даден изцяло на „Газпром“, това щеше да означава, че количествата търгувани природен газ на хъб „Балкан“ нямаше да има откъде да напуснат страната“, подчерта още той.

На въпрос, не е ли притеснително, че 79%, които остават, са почти изцяло резервирани от „Газпром експорт“, Иванов отговори, че това е „въпрос за КЗК“.

„Дали има в случая нарушаване на принципите на конкуренцията, не е въпрос, който нашият регулатор енергийният обсъжда“, добави още председателят на КЕВР.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е нали затова правиха трети търг, за да се види дали има 100%

Още от Енергетика
Нито една партия не предложи кандидат за председател на КЕВР