IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд създаде нова компания, чрез която да придобие ЧЕЗ

КЗК откри производство във връзка със сделката за купуване на дъщерните дружества на чешката енергийна компания в България

16:30 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврохолд ще придобие компаниите на ЧЕЗ Груп в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп, съобщават от българското дружество. 

Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи. То е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. 

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд, подписа договор за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България на 20 юни 2019 г. 

Еврохолд ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Холдингът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Заемният капитал ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство във връзка с придобиването на дъщерните дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД, съобщава се на сайта на антимонополния орган.

КЗК ще се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

Припомняме, че това е втори опит за продажбата на българските активи на ЧЕЗ. Първият купувач беше българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова. Сделката обаче беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията.

ЧЕЗ Груп навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 г. германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската EVN пък е собственик на дружествата в останалата част от страната.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още