Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС е напът да постигне компромис за по-рязко намаляване на СО2 до 2030 г.

Лидерите на общността ще обсъдят темата на срещата си в началото на декември

ЕС е напът да постигне компромис за по-рязко намаляване на СО2 до 2030 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на страните от Европейския съюз са напът да постигнат компромис по отношение на целите за намаляване на въглеродните емисии до 2030 година, пише Ройтерс, позовавайки се на документ.

Европейската комисия (ЕК) предложи през септември намаляване на емисиите въглероден диоксид (СО2) с поне 55% спрямо нивата от 1990 година. Друга европейска институция - парламентът, беше дори още по-амбициозен и депутатите поискаха намаление от поне 60% в резолюция, гласувана през октомври.

Още по темата

Одобрената в този момент цел на ЕС е редукция на парниковите газове с 40 на сто до 2030 година. Тя беше приета трудно и с много компромиси през 2014 година, но впоследствие се оказа, че общността дори е надминала заложените показатели за 2020 година.

По данни на Европейския съвет емисиите намаляват с 23%, спрямо очакваните 20%, и на тази база може да се очаква, че последващо по-амбициозно понижение е напълно постижимо.

Темата ще бъде дискутирана по време на следващото заседание на Европейския съвет, насрочено за 10-11 декември.

Според проекта на споразумение, до което достъп има Ройтерс, лидерите ще постигнат компромис, който включва няколко ключови момента. Например няма да има национални цели, а общо намаление, за което се бореше Чехия.

Отчетени са и националните различия и се предвижда подкрепа за трансформацията в по-бедните държави, за което пък настоява България. Подобна позиция изказа и Полша - правителството призова за задълбочен икономически анализ на затварянето на въглищните мощности в страните и начини за компенсирането на тези действия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари