IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман ван Ромпой: Обединеното кралство ще се разпадне, ако няма сделка с ЕС

Според бившия председател на Европейския съвет сценарият без сделка ще даде нов импулс на искащите независимост на Шотландия

17:05 | 26.08.18 г. 9
<p>
	Херман ван Ромпой. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Херман ван Ромпой. Снимка: Архив Ройтерс

В интервю за британския „Обзървър“ бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреждава, че без сделка с ЕС Обединеното кралство е изправено пред риск да се разпадне, тъй като ще увеличи натиска в Шотландия за независимост, съобщава БНР.

Херман ван Ромпой заявява за британското издание, че според него сплашването с излизането от ЕС без сделка вероятно е нова „Операция страх“ на британското правителство в неговата тактика, но подчертава, че „този номер“ няма да мине пред ЕС и предупреждава, че сценарият без сделка ще даде нов импулс на искащите независимост на Шотландия.

„Без сделка е не просто проблем за Лондон или за Брюксел, това е екзистенциална заплаха за Обединеното кралство“, отбелязва Херман ван Ромпой. Бившият председател на Европейския съвет дори посочва, че може да се стигне до ситуация, при която 27-те страни-членки на ЕС да станат по-обединени, а Обединеното кралство - по-разединено в резултат на Brexit. Според Херман ван Ромпой, приказките за сценарий без сделка са националистическа реторика, принадлежаща към друга ера. Първият министър на Шотландия Никола Стържън заяви през седмицата, че напускането без споразумение ще бъде „пълно бедствие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 4
korn
преди 5 години
Този комплекс за малоценност и нуждата да се виждат господари,които ни спасяват или унищожават е вреден.В ЕС всеки има глас който се чува и зачита от другите.Един от примерите е това,че например повечето държави в Източна Европа казаха че няма да приемат емигранти и не приемат.Другото е че държавите от Западна Европа са си отворили границте за нас,социалната система и достъп до пазара на труда,тоест може да живее в която си искаш държава и имаш права като местните говори достатъчно,за равенството,интеграцията и т.н.Може да се отбележи също,че Англия беше беше държавата която беше за равенство със Източна Европа,даже народите на България,Румъния и Полша,бяха описване така,както сега ние описваме емигрантите от Африка.Така че ,национализма може да се обърне понякога срещу тебе,да се простреляш в крака както каза човека.Гледали сте може би Смело сърце с Гибсън.Имаме и Ира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
serafima
преди 5 години
Г-н Херман Рам Кой - помните ли, че така го наричахме, е длъжен (са го задължили - все пак толкова време получава заплата оттам) в този момент да каже нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
serafima
преди 5 години
Аз също не мисля, че ще има Брекзит, какъвто си представяме. Ще се разберат. Не съм оптимистична обаче за ЕС - дори да не се разпадне скоро, за съжаление доста губи с тази политика. Лично аз от горещ защитник, се отдръпнах и се питам кой и с каква цел прави толкова злини. От десетилетия има силно течение за излизане от ЕС -преподавала съм в университет и лично съм го усещала. Те се смятат за различни. Не бих правила и паралел между ЕС и Британия - за нея е по-малко вероятна да се разпадне, защото шотландците знаят, че биха напуснали (бивша) империя, докато останалите в ЕС са много разнородни държави, без изградена общност и традиции, с ясната тенденция Западът да командва Източна Европа и да се прави, че не вижда техни предимства, или поне да им дава право на мнение. Според мене интеграцията върви много повърхностно - интегрират се хора, които имат история, национално самочувствие, духовност. Ние не сме бившите им колониални държави априори да ни оценяват под тях и да очакват второстепенна роля. Направете справка например колко от проектите по линия на ЕК се ръководят от хора от Източна Европа и колко от Западна. Самочувствието на господаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
korn
преди 5 години
ЕС няма как да се разпадне,защото никой няма полза това да се случи.Всеки иска да прави бизнес и да печели от най големия търговски блок в света.Затова и ЕС постоянно се разширява.Виж,от Обединеното кралство никой не печели,и има много навитаци да го разпарчетосат,като ЕС е най големия желаещ.Франция и Германия от сега взеха да си правят думата,кой да приеме банките и седалищата на разни финансови компании.Но БРЕКЗИТ няма да има.Англия ще получи няква автономия за пред народа и всичко ще продължи по старомо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 18
Sandy
преди 5 години
Обединеното кралство няма да се разпадне, както няма да се разпадне и ЕС. Трудности ще има, както ги има в ЕС и САЩ и останалите държави по света, но за разпадане може да се говори само при една Трета световна война, която ще изтрие някои държави от лицето на майката Земя. За да не се стигне обаче дотам, защото печеливши няма да има, всички ще са губещи, предпочетоха да си поиграят на търговски, валутни и други войни, които няма да доведат до нищо съществено, а напротив ще вкарат света в нова глобална криза, още по - голяма. Третата световна е неизбежна, просто е отлагат във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още