IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Зная, че някои гласуваха за мен, за да спрат крайната десница

В неделя Макрон изпревари на втори тур на изборите Льо Пен с 58,6% от гласовете по последни данни

08:51 | 25.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори, съобщава БТА.

Речта му пред събралото се множество на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула бе предадена пряко от телевизия "Франс 24".

Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря, каза Макрон. Речта на Макрон бе прекъсвана неколкократно от скандирания "Макрон президент!". Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват съперничката му Марин Льо Пен.

Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да даде такъв.

В неделя Макрон изпревари на втори тур на изборите Льо Пен с 58,6% от гласовете по последни данни. Според тях за него са гласували над 18,7 млн. души. За претенденткта му Льо Пен са гласували 41,4% от избирателите, или близо 13,3 млн. души.

Макрон е първият френски президент, който печели втори мандат в последните две десетилетия след Жак Ширак, посочва Bloomberg.

След новината за преизбирането на Макрон еврото поскъпна в ранната азиатска търговия с до 0,6%, но по-късно изтри ръста, като минути преди 9 ч. българско време се разменя за 1,0776 долара за евро.

По-късно стана ясно, че Макрон е провел и първия си телефонен разговор след преизбирането си – с германския канцлер Олаф Шолц, съобщиха от Елисейският дворец, цитирани от Ройтерс.

"Канцлерът Шолц се е обадил на президента за да го поздрави", посочиха в изявление от канцеларията на Макрон и допълват: "Това бе първият телефонен разговор на президента, като знак за френско-германското приятелство".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поздрави също Макрон за преизбирането му, предаде ДПА. "Радостен съм, че мнозинството френски избиратели подкрепят проевропейския курс", посочи Щайнмайер в изявление, разпространено от канцеларията му, и допълни: "Вашето преизбиране е добра новина и за нас германците".

Министър-председателят Кирил Петков също поздрави Еманюел Макрон по повод преизбирането му за президент на Франция.  "Поздравления за преизбирането Ви за президент на Франция, Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с вас в една по-обединена и по-силна Европа", написа в социалната мрежа Twitter премиерът Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 1 година
В царството на слепите и едноокият е цар. Жив и здрав да е Макрон и желая просперитет на държавата Франция! Но съм гледала при предишния му избор как отвсякъде от официалната власт го подкрепяха и раздаваха кроасани (вариант на нашите кебапчета), само и само да спечелии. Очаквах повече от него като политика и резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още