IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишената доходност по облигациите спря възхода на европейските борси

Акциите в региона все пак регистрираха най-добрата си седмица от ноември

19:44 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След една като цяло силна седмица европейските борси отстъпиха в петък, тъй като повишаването на доходността на облигациите привлече повишено внимание, но акциите в региона все пак регистрираха най-добрата си седмица от ноември. Паневропейският Stoxx 600 се сви с 0,3%, като технологичните акции отчетоха отстъпление с 2%, повеждайки спадащите подиндекси, докато банковият сектор добави 1,2%. Бенчмаркът отчете ръст от 3,5% за цялата седмица.

Паневропейският Stoxx 600 се сви с 0,3%, като технологичните акции отчетоха отстъпление с 2%, повеждайки спадащите подиндекси, докато банковият сектор добави 1,2%. Бенчмаркът отчете ръст от 3,5% за цялата седмица.

EuroStoxx 50 се сви с 0,32 на сто до 3833,36 пункта. Седмичният ръст се равнява на 4,5%. С това водещият индекс на еврозоната напълно навакса понижението си от причинената от коронакризата катастрофа. Водещият в Париж индекс Cac 40 увенчава също толкова силното си седмично представяне с ръст от още 0,21% до 6046,55 пункта. Лондонският FTSE 100 също се повиши с 0,36% до 6761,47 пункта.

„Светлинният индикатор на акциите свети в зелено", каза главният икономист Улрих Катер от Dekabank. „Там, където ваксинациите срещу коронавируса напредват бързо, се наблюдават много добри резултати при овладяването на пандемията. Това поражда надежди за силно икономическо възстановяване тази и следващата година", каза експертът. 

Водещият германски индекс Dax загуби около половин процент до 14 502 пункта, след като предния ден достигна рекордното ниво от 14 595 пункта. За тази седмица той все пак спечели над 4 процента. MDax също спадна с половин процент до 31 779 пункта в края на седмицата, но изпраща значително успешна седмица. По-малкият брат на Dax наскоро бе достигнал предишния си връх от 33 158 пункта от средата на февруари и наскоро се справяше малко по-зле.

Европейските акции получиха сравнително силен импулс от Азиатско-Тихоокеанския регион, където пазарите се развиха значително по време на търговията в петък. На Wall Street в петък S&P 500 загуби 0,4% в началото на сесията, като спадна от рекордно високото ниво, достигнато в предишната сесия.

Въпреки опасенията около доходността оптимизмът сред инвеститорите все още е силен, след като в четвъртък вечерта американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за новия пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, предназначени за подпомагане на американците и стимулиране на пострадалата от коронакризата икономика. Пакетът ще изпрати директни плащания до 1400 долара на повечето американци.  

В четвъртък Европейската централна банка обеща да увеличи усилията си за изкупуване на облигации „значително“ през второто тримесечие, след като разходите по заеми се увеличиха по целия континент, докато доходността по европейските облигации последва тенденцията в САЩ и се повиши през последния месец.

Инвеститорите се тревожат, че нарастващата доходност по облигациите може да провали икономическото възстановяване на Европа, като увеличи разходите по заеми за страни, които вече се борят с коронавирусната криза. 

Новина имаше и по отношение на макроикономическите мерки. Икономиката на Обединеното кралство се сви с 2,9% през януари в сравнение с предходния месец, показаха в петък официални данни. Това е по-слабо свиване от очакваното, след като страната започна да излиза от блокирането на национално ниво.

„Докато националното блокиране затвори редица индустрии, ударът върху потребителските индустрии не беше чак толкова силен, колкото би могъл да бъде“, казва пред CNBC Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING.

Британската луксозна модна марка Burberry отчете днес ръст на акциите от над 6,8% до върха на Stoxx 600, след като надгради своите прогнози на фона на силен ръст в продажбите.

В дъното на индекса се озова нидерландската технологична инвестиционна компания Prosus с понижение от 6,7%, след като китайският пазарен регулатор глоби Tencent, в който компанията има дял.

Британската имотна компания Berkeley Group отчете спад с 5,8%, след като прогнозира стагнираща печалба през 2021 г. 

Credit Suisse отчете понижение с 2,5%, тъй като според Ройтерс се сблъсква с въпроси от регулаторите относно фондовете за финансиране на веригата за доставки, свързани с изпадналия в криза Greenhill Capital.

„Но това, което наистина се откроява, са разходите за здравеопазване, където нарастването на правителствената схема за тестове и проследяване и програмите за ваксини добави 0,9% само към БВП“. 

BMW загуби над 1% от пазарната си капитализация. Те бяха обременени и от понижаването на рейтинга на производителя от страна на британската инвестиционна банка Barclays. Анализаторът Кай Мюлер, който сега отговаря за европейските автомобилни книжа, смята, че традиционните производители вече трябва да жънат през текущата година първите плодове от досегашните си инвестиции и да се защитават от новодошлите на пазара. Но BMW вече била оценена справедливо, казва той.

Мюлер препоръчва акциите на Daimler и заедно с Volkswagen (VW) ги прави фаворити в сектора. Но едно пласиране на акции натежа повече, така че акциите на базираната в Щутгарт компания в крайна сметка загубиха почти 2 процента. Изпадналият в затруднения производител на автомобили Renault използва неотдавнашния победен ход на акциите на Daimler, за да продаде останалия си дял. Французите искат да използват приходите за намаляване на дълга. Индустриалното партньорство няма де се влияе от продажбата, твърдят те.

Привилегированите акции на VW поевтиняха с около 1% въпреки увеличението на целевата цена от страна на Barclays. Според последните данни за продажбите за февруари световните продажби на базираната във Волфсбург компания отново са се увеличили значително - но нещата все още изглеждат мрачни на вътрешния пазар в Западна Европа заради причинения от пандемията спад.

За разлика от тях акциите на Deutsche Telekom бяха търсени - подтикнати от средносрочните цели на дъщерното дружество T-Mobile US, които бяха представени на Wall Street предния ден. Освен това изкупуването на акции от американската група може да се увеличи, увеличавайки дела на компанията от Бон.

Отвъд основните индекси във Франкфурт търсени бяха и книжата на Nanorepro с ръст от над 25 процента на моменти в петък следобед. Специалистът по медицински тестове от Марбург получи специално одобрение за своя бърз антигенен тест за Covid от Федералния институт за лекарства и медицински изделия (BfArM) и по този начин може да изпълни основна поръчка.

Еврото отново показа слабост спрямо щатския долар и наскоро се котираше на ниво от 1,1953 щатски долара. Преди това ЕЦБ беше определила референтния курс на 1,1933 долара.

На пазара на облигации текущата доходност се повиши от минус 0,37 процента до минус 0,36 процента. Индексът на облигациите Rex падна с 0,01 процента до 144,80 пункта. Фючърсите по бундовете се понижават с 0,09% до 171,26 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още