IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да спира доставките на газ дори и при санкции

Финансовите партньори на "Газпром" в "Северен поток" 2 може да обжалват ограниченията срещу проекта

20:57 | 22.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия ще продължи да доставя природен газ на световните пазари, обеща президентът Владимир Путин, след като стана ясно, че Германия спира процедурата по сертифициране на "Северен поток" 2, пише Ройтерс.

В понеделник (21 февруари) Путин призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. С това предизвика гнева на Запада и много страни вече съобщиха за готвени санкции.

Във вторник (22 февруари) премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че страната ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи. Малко след това стана ясно, че външните министри на Европейския съюз (ЕС) са постигнали единодушение за нови санкции срещу Русия.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен коментира след срещата на външните министри в Европа, че "ЕС е твърде зависим от руския газ", пише БГНЕС. "Кризата в Украйна показа, че ЕС е твърде зависим от руския газ", каза Фон дер Лайен и заяви, че ако ситуацията в Украйна ескалира, ЕС "няма да се поколебае да предприеме нови мерки" срещу Русия.

Предстои САЩ също да обяви какви санкции ще предприеме срещу действията на Русия.

"Русия ще поддържа непрекъсваеми доставките на природен газ, включително и втечнен газ, за световните пазари, да подобрява инфраструктурата и да увеличава инвестициите в газовия сектор", каза руският президент по време на събитие в Катар.

Европа е най-големият пазар на "Газпром", разчитайки на Русия за около 40% от вноса на природен газ. Германия е ключов клиент на руския газов гигант, припомня още Ройтерс.

Австрийската OMV, която е голям клиент на "Газпром", потвърди, че на този етап руската компания изпълнява задълженията си.

Междувременно европейските компании, които са финансови партньори на "Газпром" в "Северен поток 2", коментираха, че вероятно ще подадат иск срещу замразената процедура за газопровода. Стойността на проекта е около 11 млрд. долара. Инвеститори в "Северен поток 2" са OMV, Shell, Engie, Uniper и Wintershall Dea.

На този етап от "Газпром" още не са коментирали ситуацията.

Цената на газа отново се повиши на европейските пазари и суровината се търгува на ниво около 80 евро за мегаватчас. На 21 декември на газовите пазари беше постигнат рекорд от 186,25 евро за мегаватчас, като влияние оказаха опасенията за нарушени доставки на руския природен газ.

Оттогва обаче Европа успя да си докара втечнен газ. През януари страните от континента получиха рекордни количества втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спакойна, таварищи, отново ще има полезни санкции. :)) За вашето добро е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Нищо не смеят да им блокират. Ще спрат достъпът на Русия до дълговите пазари, от които тя не се и нуждае, защото няма дългове практически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
Като блокират плащанията в евро и долари ще се мине на рубли кеш.. да ги питам тогава еврогейците от къде ще ги дирят тия рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Финансовите партньори на "Газпром" в "Северен поток" 2 може да обжалват ограниченията срещу проекта === ей това вувузели да наадуваш - незаменимо! Няма може, има: ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
А бе... то зависи и от санкциите, нъл тъй... ;) Ше мине време, докато некои кратуни почнат да разбират кво се случва, а до тогава Русия може и да реши друго, нали? Та, умната със санкциите, щото ... нали... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още