Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Херман Ван Ромпой: Европейският съюз не е на ръба на колапса

Европейските граждани продължават да се стремят към отворени държави и икономики, твърди бившият председател на Европейския съвет

Херман Ван Ромпой: Европейският съюз не е на ръба на колапса

Конференция за европейското бъдеще на България в София с участието на Херман Ван Ромпой. Снимка: БТА

Европейският съюз (ЕС) в никакъв случай не е на ръба на колапса и далеч не сме свидетели на началото на разпада му. Това мнение изказа Херман Ван Ромпой, бивш министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет, по време на конференция за европейското бъдеще на България.

Според него европейските граждани продължават да се стремят към отворени държави и икономики като начин да постигнат мир, просперитет и демокрация. 

Още по темата

Ако хората нямат усещането, че са достатъчно защитени обаче, те започват да отхвърлят тези ценности, подчерта той.

“Трябва да се работи в насока увеличаване на сигурността на гражданите по всякакъв начин - било то за граници,  предпазване от външни заплахи, намеси, като това да не се случва само на европейско ниво”.

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., коментира възхода на националпопулистите на фона на предстоящите европейски избори.

“От съществена важност за националпопулистите, освен това да се обявяват срещу системата, част от която са самите те, е и икономическото състезание. Излизането на която и да е страна от ЕС би довело до национална икономическа катастрофа в нея. Популистите могат да допринесат за реформи в блока, но нов “exit” след британския няма да има”, каза той.

Плевнелиев подчерта необходимостта от промени в рамките на блока, като обаче добави, че националпопулистките решенията в тази насока не са устойчиви в дългосрочен план.

Президентът се спря и на мястото на България в европейското семейство. Той коментира възможността за присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Според него България е готова за интеграция на първо ниво, което включва отваряне на въздушните и морските ѝ граници за страните от Шенген.

“Още в рамките на тази година трябва да започне интеграцията на страната ни на първо ниво в Шенген. Всичко останало ще значи двоен стандарт, който България не заслужава”.

Според Плевнелиев страната ни е готова изцяло и за присъединяване към валутния механизъм ERM II, който “би ни донесъл много по-голяма сигурност”. България обаче не е готова на 100% за участието си в банковия съюз, добави той.

“Правителството полага огромни усилия за разчистването на пътя ни към еврозоната и изчистването на неяснотите... Новата вълна на интеграция и големите инвестиции все пак се случват именно в еврозоната, не в периферията”.

“В периода между 2004 и 2008 г. са отделяни между 2,9 и 4,1% от БВП на България за преструктуриране на армията и участие на страната в решаването на глобални конфликти. Парадоксално е, че към момента зоните на напрежение са много повече, а разходите ни за отбрана са по-малко”, коментира от своя страна икономистът д-р Красен Станчев.

Дни преди европейските избори Филип Димитров – бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. и настоящ конституционен съдия, подчерта, че “интензивният порив към съвършенството на ЕС” би могъл да има крайно негативни последици.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

5
 
18
 
9
ABBA до: markov
преди 1 месец
"....за Мюнхенския сговор да си чувал ? "

Да срещнеш тъдява мякой, който е чувал за предателството на Запада
(давайки даром на Хитлер много, вкл. военнопромишлената база на Чехия, тогава по-голяма от тази на Великобритания - факт!)
т.н. Мюнхенски сговор - е изключителна рядкост.....!
Неграмотността по отношение на WW2 е масова.
5
 
15
 
8
markov до: studioaa
преди 1 месец
Голяма глепст си написал, преди пакта за ненападение със СССР , Хитлер е бил подписал подобни документи със т.н. западни сили. Вещо за Мюнхенския сговор да си чувал ? Там Франция и Англия подписват сепаративен договор с Хитлер и харизват на Германците и Поляците цялата Чехослования. Тогава единствено от великите сили СССР са против. Пак по това време Германия има с поляците таен договор да нападат и делят Русия. .......ти хубаво е да не вадиш някакви факти извън контекста на цялата поредица от събития.
8
 
11
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ЕС е "брак по сметка", където сметката я плаща най-бедния, тъй като винаги големите икономики изсмукват потенциала на по-малките. ЕС на ръба на финансова криза. В момента, в който лъснат проблемите ще стане интересно.
7
 
8
 
6
преди 1 месец
Това старо дяволченце още ли не е отишло при дяволът?
14
 
12
 
5
studioaa до: ABBA
преди 1 месец
хитлер и сталин са били съюзници, а не противници и затова те са сключили пакта ***-рибентроп. Без подкрепата на сталин хитлер никога не би нападнал, нито Полша, нито Франция, нито Австрия и Норвегия. Национал-социалистите, а не фашистите, още от основането си поддържат топли връзки с третия интернационал в Москва и празнуват деня на труда с червени знамена точно като комунистите. Мусолини е бил комунист преди да стане фашист...

Още от Европроекти
Община Пловдив строи компостираща инсталация за 9 млн. лева