IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказва от борбата с iPhone


По-малко функции, цена от само около 500 евро - първият 5G смартфон на Google вече не е конкурент на iPhone

09:36 | 01.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Това е отстъпление, но ако вярвате на Рик Остерлох, то е подготвяно: „Светът не се нуждае от още един смартфон за 1000 долара“, каза хардуерният шеф на Google пред малка група журналисти след представянето на новите смартфони Pixel по време на онлайн събитие в сряда.

Вместо това Pixel 5 вече трябва да се предлага за 700 долара, Pixel 4a с 5G за 500 долара (486 евро). От известно време беше очевидно, че Google ще се откаже от борбата за луксозния клас с първите си смартфони с поддръжка на 5G, предава Bloomberg.

Представеният преди по-малко от година Pixel 4 беше под конкуренцията от Apple и Samsung с начална цена от 800 долара. Въпреки това производството наскоро беше спряно, шест месеца по-бързо спрямо предишните устройства. Двама топ мениджъри, отговорни за Pixel, напуснаха Google. А новото устройство сега трябва да бъде с цели 100 долара по-евтино. 

Google все още не е осъществил пробив със собствените си устройства. Според оценка на анализатора на IDC Франсиско Джеронимо Google е продал 7,2 милиона устройства през 2019 г. Това е с 52% повече в сравнение с 2018 г., но Google дори не попада в топ 10 на производителите на смартфони в света.

Защо въобще Google разработва собствени смартфони? Дълго време групата от Маутин Вю доставяше просто Android, операционната система за практически всички производители на смартфони с изключение на Apple. Но директорът на Google Сундар Пичай иска да използва устройствата Pixel, за да представи собствената си технология, без да се налага да преглежда филтрите на други производители на устройства.

От години Google се гордее особено с визуалния си изкуствен интелект, който може например да оптимизира снимки на новото устройство, заснети на слънчев фон.

Google също така иска да използва софтуер, за да надхитри тактиката за изчакване при “горещите” телефонни линии. Функцията "Hold for Me" има за цел да разпознае кога музиката на задържане свършва и да уведомява повикващия, за да може да използва времето си по-ефективно.

Pixel 5 добавя ултраширокоъгълна леща, заместваща телефото камерата от миналогодишния модел. Последната настройка помага на потребителите да снимат повече от околната среда, докато телеобективът има по-голямо увеличение. Google компенсира липсата на оптично увеличение със софтуер. Apple и Samsung предлагат три отделни камери в задната част на своите по-скъпи първокласни телефони. 


Предната камера на Pixel 5 е 8 мегапиксела, същата като Pixel 4, но новият телефон има повече памет и по-голяма батерия. Телефонът също така добавя функция за използване на портретен режим на тъмно и нови режими за подобрена видео стабилизация.

Независим, печеливш бизнес

Ето защо устройствата Pixel са проект за гордост. Но Пичай също иска да развие независим, печеливш бизнес с тях. В момента рекламният бизнес все още съставлява голяма част от приходите на компанията майка Alphabet.

И тъй като този бизнес се срина в коронакризата, приходите на Alphabet спаднаха на годишна база - за първи път в историята на компанията. Ето защо тя се нуждае от повече линии за успех, за да не разочарова своите акционери, които са разглезени от продължаващия от години силен ръст.

Това работи по-добре с други хардуерни устройства като Chromecast и интелигентния високоговорител Nest Audio. В сряда бяха представени и нови техни версии. Google е един от лидерите на пазара в тези области. Но първокласният клас хардуер, най-личният компютър от всички, си остава смартфонът.

Всички те са част от визията на Пичай за „околните компютри“ (Ambient Computing), за компютрите, които са интегрирани в ежедневието, без да бъдат забелязвани. Визия, която ще бъде по-трудна за реализиране, ако Google може да контролира тази интелигентна среда само чрез устройствата на други производители.

За да спечели пазарен дял с по-ниска цена, Google дори намалява функциите в сравнение с предшественика си: Pixel 5 има по-бавен процесор от Pixel 4.

Така нареченият Soli сензор, който направи управлението на жестовете възможно на смартфона, вече не е вграден в Pixel 5. Google купи радарния чип за тази технология преди години от Infineon.

В допълнение потребителите вече не могат да отключат новото устройство с лицето си - функция, която беше гордо представена при Pixel 4 като най-бързия скенер в индустрията. Вместо това новите устройства Pixel отново имат сензор за пръстови отпечатъци. „В ерата на маските отключването с лицево разпознаване не е идеално“, казва Google.

Но освен това Остерло ясно посочва, че функциите са намалени именно поради една причина - намаление на разходите. Както технологичното развитие, така и необходимите компоненти са скъпи, каза той пред журналисти.

Туонг Нгуен, анализатор на смартфони в компанията за пазарни анализи Gartner, смята, че това е разбираема стратегия: „Състезанието за хардуерните подобрения носи само краткотрайна преднина“, казва той пред Handelsblatt. 


Смартфоните се подобряват само в детайли, а много клиенти ще запазят устройството си по-дълго. С една камера повече или малко по-висока разделителна способност едва ли е възможно да убедите някого да купи устройство за 1000 долара. Това важи особено за сравнително малко утвърдена марка като Pixel.

Софтуерът и изкуственият интелект са не само силните страни на Google, но също така могат да създадат истинската разлика - например с функцията за изчакване. „Искаме да се концентрираме върху това, което Google може да предложи по уникален начин“, казва Остерло.

По-добра батерия

В допълнение хардуерният шеф също трябва да коригира старите грешки. Според доклад на The Information Остерло се е оплакал на екипа си от краткия живот на батерията на Pixel 4 дори след старта на продажбите. Сега потребителите трябва да могат по-добре да определят кои приложения трябва да бъдат поставени на пауза с функцията "Extreme Battery Saver". Това трябва да удължи живота на батерията до два дни.

Остерло вярва, че новите, по-евтини смартфони ще се впишат в ерата след коронавируса, когато повече хора трябва да внимават за парите си. Преди Apple да представи новите си iPhone през октомври, Google се отказва от “висшата лига” и се надява да пробие на по-ниските нива.

Pixel 5 трябва да бъде „правилното устройство за момента“ и да направи 5G технология за смартфони, за която Остерло смята, че е напът да направи истински пробив, достъпна.


Не се планира да се представят по-скъпи варианти на Pixel в бъдеще, казва Остерло. Сгъваемите смартфони, които Samsung се опитва да създаде от няколко години, в момента не представляват интерес за хардуерния шеф. „Те са много скъпи и пазарът все още не е много развит“, казва Остерлох.

И наистина - преди смартфоните Pixel да завладеят нов сегмент за смартфоните, първо трябва да намерят своето място в стария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още