IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel е продала чипове за изкуствен интелект за 1 млрд. долара през 2017 г.

Това е първият път, в който компанията разкрива подобни данни

10:17 | 09.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Intel обяви, че е продала чипове за изкуствен интелект за 1 млрд. долара през 2017 г. Това е първият път, в който вторият по големина производител на чипове в света разкрива приходите си от този бързо развиващ се сегмент, довел до експанзията на продажбите на конкуренти като Nvidia, предава Ройтерс.

След като продажбите на персонални компютри започнаха да се охлаждат, Intel стана по-зависима от продажбите на центровете за данни, които предлагат изчислителна мощност за мобилни и уеб базирани приложения. От своя страна, тези приложения разчитат на изкуствен интелект за функции като снимки и търсене.

Но експертите като цяло вярват, че т.нар. графични процесори като тези на Nvidia са по-добри за „тренирането“ на изкуствения интелект при компютърни модели, отколкото централните процесори (CPI), които Intel прави от десетилетия.

Главният директор по центровете на данните на Intel Навин Шиной заяви, че през последните няколко години компанията е успяла да модифицира процесорите си, така че да станат 200 пъти по-добри в обучаването на изкуствения интелект. Резултатът е 1 млрд. долара приходи от продажби на тези чипове за 2017 г., когато общите приходи на фирмата достигнаха 62,8 млрд. долара.

Новите данни са важни, тъй като книжата на Intel понижиха стойността си миналия месец, след като компанията обяви финансови резултати за бизнеса си с центрове за данни, които се оказаха под очакванията на Wall Street. Освен това компанията заяви, че най-новото ѝ поколение чипове ще бъде отложено до 2020 г., което накара анализаторите да се притесняват, че тя ще загуби дела си за сметка на Advanced Micro Devices. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още