Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ананиев: Не се предвижда някой да връща или компенсира средства на НЗОК

Това е безсмислен дебат, който не знам как възникна, каза здравният министър

Ананиев: Не се предвижда някой да връща или компенсира средства на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Не се предвижда някой да връща или компенсира средства на Здравната каса, няма такъв проблем.Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Изказването му е по повод напрежението сред лекари и болници, след като стана ясно, че от Здравната каса възнамеряват да накарат медицинските лица да върнат част от парите, които им е превела за времето на извънредното положение. 

Още по темата

„Това е безсмислен дебат, който не знам как възникна. Всяка държава предприема кризисни мерки в областта на бизнеса, икономиката, социалната политика. Предприехме на законова основа специфичен механизъм на финансиране на лечебните заведения при неблагоприятни условия. В Националния рамков договор ясно и точно са разписани правилата, при които се финансират лечебните заведения“, обясни Ананиев.

По-рано тази сутрин д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, също увери, че лекари и болници няма да се налага да връщат пари на Здравната каса. Той обясни, че става дума за грешно тълкуване на извадка на заседанието на Надзорния съвет.

Няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%. В Анекса към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение няма залегнало такова условие, заявиха и в позиция от БЛС след среща в здравното министерство.

Темата дали болниците ще връщат договорените 85% дойде на дневен ред след публикувана стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, където се говори за "възстановяване" средства.

На днешната среща в министерството е получено потвърждение, че болници и медици няма да връщат пари.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен