Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Моделът на безвъзмездна помощ за малките фирми трябва да се промени

Административната тежест за обработка на 25 хил. заявки не е единствен проблем, твърди Ангелина Добрева

Експерт: Моделът на безвъзмездна помощ за малките фирми трябва  да се промени

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безвъзмездната помощ от 173 млн. лева за българските предприятия е добра инициатива, идваща навреме, но така замислена, тази идея не може да подпомогне никой реален микро или малък бизнес. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ангелина Добрева, зам.-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

"От нашата асоциация призоваваме правителството да не бърза да пуска схемата веднага, а да я реформира. Тя предлага от 3 до 10 хил. лв. подкрепа за 3 месеца. Една микрофирма има разходи на месец между 10-20 хилв. лв. Малка фирма с персонал до 50 души генерира разходи около 200 хил. лева“, обясни Добрева. 

Още по темата

"По Закона за малки и средни предприятия микрофирма е такава, която разполага с 1-10 души персонал, а малка – с 10-50 души персонал. Оборотите са определени спрямо западноевропейските стандари от ЕК и няма смисъл да се коментират, защото у нас те не се достигат", уточни гостът.
От всички фирми с персонал от 5-50 души тази мярка ще се възприеме по-скоро с гняв, отколкото с реално усещане за подкрепа. От друга страна, Добрева отчете, че това е единствената антикризисна мярка, която дава грантове.

"Има доста други източници, включително и в оперативната програма, които могат да бъдат използвани, ако схемата се окаже успешна", добави тя.

Гостът отбеляза, че административната тежест за обработка на 25 хил. заявки не е единствен проблем в случая.

Предложението на Българската асоциация на консултантите по европейски програми е сумата от 173 млн. лв. да бъде разделена на две - 120 млн. лв. за фирми, регистрирани по ДДС (рязко да се вдигнат грановете за тях); до 9 хил. лв. за микропредприятия; до 25 хил. лв. за малки предприятия и 45 хил. лв. за средно предприятие, в направление на три вида разхода за една фирма - суровини и материали, наеми и заплати, а заплатите да бъдат ограничени до 3 хил. на месец на заето лице.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Всеки може да има и 100 фирми ако иска.
Ако се помага на всяка една то той е много по облагодетелстван от хората които няма фирми.
Фащ даде по $3000 на средно семейство. Също така дава и на фирмите им. Има семейства без фирми обаче, т.е. последните са прецакани, защото видиш си не са платили $159 за да си регистрират фирма. Фирмата е 2ра самоличност и не е честно тя да се подкрепя, а само първата( тая с ЕГН-то)
Това с фирмите е един от големите бушони на капитализма и е измама по начина по който работи спрямо хората без фирми.
Защо трябва да се запазват неработещи и ненужни фирми като!? Преди ако е имало нужда от тях, сега вече няма такава нужда. Когато от една дейност- фирма няма нужда ти колкото и пари да и налееш тя е мъртва!
Затова казвам - дайте на хората да имат да ядат, а не на фирмаджиите да откраднат залъка на хора без фирми.
Кражба си е чиста това
0
 
4
 
2
khao до: kane
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
идеята е тия дето имат бизнес да си го запяазят, даже нищо чудно тия дето снасят сега да не получат нищо! .. през шнура им е за хората/работниците, те са ресурс!... Вече обмислям да гласувам за бсп, въпреки че се бях зарекал никога да не го правя ... не че ще направят нещо добро, наказателен вот ще е!
1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да се помага на фирми е кражба.
Да се помага на хората работещи във фирмата е правилният подход - човека, а не фирмата.
Фирмата сама по себе си не означава нищо - хората да важните. Фирмите не са важни

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията