Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Изпълнението на изискванията за членство в еврозоната не е гарант за такова

Според икономиста Евгений Кънев има позитивен и негативен сценарий за влизането на България в еврозоната

гледано: 1442   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Изискванията, на които дадена страна трябва да отговаря преди членството си в еврозоната, много често се приемат твърде буквално. Те са технически и политически. Решението дали тези технически критерии са изпълнени обаче е чисто политическо. Това каза  Евгений Кънев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Свидетели сме на приемането на доста държави в еврозоната, преди да отговарят на техническите критерии. България и Швеция пък се оказаха единствените държави, които в последните години отговарят на всички условия, но членството им все още не е факт. Това се дължи именно на тези чисто политически решения", заяви гостът. 

Според Кънев два са сценариите за влизането на България в еврозоната. Той ги определи като позитивен и негативен.

За позитивен сценарий посочи получаването на България на пътна карта, което би означавало твърд ангажимент за изпълнението на определени условия, след което България ще бъде допусната в банковия съюз и в чакалнята на еврозоната. Като негативен Кънев изтъкна сценария, в който някои слабости на българските институции и предстоящите реформи в рамките на ЕС биха могли да бъдат причина за отказ за членство на страната.

Кънев посочи като оправдан факта, че България не желае присъединяване към банковия съюз преди членството в еврозоната. 

"Нито една страна членка на ЕС, която не е членка на еврозоната, не желае присъединяване към банковия съюз. Това реално е подаряване на управлението на банковата система. Тук става въпрос за суверенитет. България, бидейки във валутен борд, реално не е суверенна", заяви той. "Затова пък пасивно страната поема всякакви негативи и позитиви от управлението на монетарната система на еврото, тъй като е закрепена към него. С членството си в еврозоната обаче България ще получи възможност да възстанови на друго ниво суверенитета си". 

Гостът коментира, че е от сериозна необходимост създаването на стабилни институции, които практически да оформят архитектурата, стояща зад еврото. Към момента той посочи като такава създадена институция единствено Европейската централна банка. 

Вижте целия разговор във видео материала

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
10
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"България, бидейки във валутен борд, реално не е суверенна"

Глупости! България е достатъчно суверенна да отмени валутния борд, само че политиците ни ги е шубе и то за добро! Страха от премахване на валутния борд е най-ефективния лост за контрол над крадливите ни политици. Дори по-силен от еврозоната!

Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав