IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са мерките за насърчаване на социалното предприемачество?

Равнопоставеността на жените не е защитена докрай, посочи Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право

16:09 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Притесненията са, че може да се окаже, че сме оставили много пречки по пътя на социалните предприятия, а те са свързани с методиката на оценяване. Това каза Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Според закона има два вида социални предприятия – клас А и класа А+. За клас А условията са предприятието да има поне 7 хил. лева печалба през изминалата година или да е наело поне три лица от посочените в закона уязвими групи. Предприятията от клас А+ отговарят на двете изисквания или се развиват в една от областите в България, където безработицата е над средната за страната", обясни тя.

По думите ѝ важно е да има и меки мерки, които да насърчават и стимулират хората. "Тези мерки са свързани с обучение, подкрепа за справяне с административните проблеми и достъп до финансиране. Политиките трябва да са насърчителни, а не задължителни", посочи Шабани.

Според нея социалните предприятия може да са чудесен мост за адаптиране на хората на работното им място.

Надя Шабани обаче предупреди, че не трябва „просто да задължим работодателите, без да им дадем възможността да се справят, защото това ще изкриви картината и накрая работодателите ще наемат хора, за да изпълнят формално изискванията".

Директорът на Българския център за нестопанско право  коментира и предложението на номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за равнопоставеност между половете в бордовете на компаниите в Европа.

"Равнопоставеността на жените е тема, която не сме защитили докрай и трябва да се правят допълнително мерки в тази посока", смята Шабани.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още