IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Мярката 60/40 остава, докато не се види излизане от кризата

Програмата е работеща, тъй като предотврати натиска върху безработицата, каза икономистът Васил Караиванов

15:44 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Програмата 60/40 е работеща и ще действа поне още една година. Това заяви Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът заяви, че решенията дали програмата 60/40 да бъде удължавана на тримесечна база или на по-дълги периоди са въпрос на политика. Относно това дали тя ще бъде модифицирана във времето, Караиванов заяви, че е много трудно да се правят прогнози. 

Ако се наложи ново затваряне в какъвто и да било вид, вероятно най-силно засегнатите сектори ще бъдат и най-много подпомагани. Можем да станем свидетели на различни варианти на инструмента, като например 80/20, посочи той.

Според Караиванов със сигурност може да се каже, че програмата е работеща, тъй като "предотврати натиска върху безработицата, която в противен случай щеше да се удвои и това чисто психологически щеше да се отрази на хората и да увреди работната сила". С оглед на това преподавятелят прогнозира, че програмата ще остане в сила, докато не се забележи ясна тенденция за излизане от кризата. 

Управляващите са напът да удължат и мярката за запазване на заетостта чрез компенсации за бизнеса, известна като 60/40. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепи удължаване на срока за държавната подкрепа. С предложените промени се предвижда удължаване на срока за прилагане на мярката от 1 октомври - 31 декември 2020 г. Очаква се това да струва 750 млн. лв. и да се запазят около 200 хил. работни места.

Гостът коментира още, че икономиката в момента е в относително по-добро състояния спрямо очакванията, като рисковете се изразяват в това дали тя ще се влоши за в бъдеще. Припомняйки как САЩ са излезли от Голямата депресия, а именно чрез вливане на ликвидност в икономиката и опрощаване и разсрочване на дългове, Караиванов заяви, че това е правилният инструментариум за печелене на време, докато условията се подобрят.

На въпрос относно това към кои министерства трябва да бъде насочен основния финансов ресурс от Бюджет 2021, гостът заяви, че "това са здравеопазване, образование и социалните дейности", но посочи и необходимостта от увеличаване на инвестициите.

Относно предложенията на КНСБ за промени в данъчния режим у нас гостът заяви, че съществуват много по-ефективни социални мерки за облекчаване, като например промяна в прага за ДДС, която според него би стимулирала малкия бизнес.  

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още