IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank насърчава печалбата си с продажбата на технологичните си инвестиции

Тримесечната печалба на компанията скочи с цели 49 на сто

11:29 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската SoftBank Group отчете ръст от 49% на тримесечната печалба, насърчена от продажбата на дела ѝ в индийския гигант за електронна търговия Flipkart. Това е първата продажба на активи ot огромния Vision Fund на конгломерата, предава Ройтерс.

SoftBank, която планира да листне своя японски телекомуникационен бизнес , твърди още, че печалбата ѝ е била насърчена от продажбата на повечето китайски операции на звеното за дизайн на чипове ARM Holdings.

Продажбите са първите сигнали за монетизацията на инвестициите на SoftBank, след като тя даде милиарди долари на технологични компании по света.

Vision Fund е най-големият частен фонд за дялово инвестиране в света, който набра над 93 млрд. долара през май миналата година. Фондът, който все още не е завършил последния си кръг за набиране на капитал, е инвестирал 27,1 млрд. долара в 29 фирми до края на юни, обяви SoftBank

В момента инвестициите на компанията са на стойност 32,5 млрд. долара и растат при различните дялове в компании като тази за споделени офиси WeWork. SoftBank има около 1700 собствени служители, които използват част от всичките 6250 места, предлагани от WeWork в Япония.

"Обмисляме да преместим всички от нашата централа в офиси на WeWork в близко бъдеще“, коментира главният изпълнителен директор Масайоши Сон.

Телекомуникационно IPO

SoftBank, която все повече насочва фокуса си към инвестиционни активности отвъд нейния телекомуникационен бизнес, също така отчете увеличаване на стойността на дяловете си в американската компания за споделено пътуване Uber Technologies и в азиатския ѝ конкурент Grab.

На фона на усилията да смени фокуса си SoftBank планира да листне своето японско телекомуникационно звено в рамките на вероятно най-голямото първично публично предлагане в историята на страната. SoftBank ще търси оценка от около 90 млрд. долара за бизнеса, писа Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Самото IPO вероятно ще се случи най-рано през четвъртото тримесечие, твърдят още те.

Плановете биват реализирани, докато компанията за електронна търговия Rakuten се подготвя да стане четвъртият телекомуникационен оператор в Япония през следващата година, което може да окаже натиск върху печалбата от този бизнес на SoftBank. В периода април-юни звеното е записало ръст от 0,7% на оперативната печалба, а приходите от продажби са нараснали с 4,6%.

Печалбата на групата за първото тримесечие се е увеличила до 715 млрд. йени (6,42 млрд. долара) от 479 млрд. йени година по-рано, обяви SoftBank. Компанията не обяви прогноза за текущата фискална година, която приключва през март, посочвайки, че има прекалено много фактори, носещи несигурност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още