IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия преговаря с инвеститори за изграждането на две фабрики за батерии

Една от заинтересованите страни е германската автомобилна група Volkswagen, споделя индустриалният министър Карел Хавличек

12:35 | 19.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чехия преговаря с два потенциални инвеститора, включително с Volkswagen Group, за изграждането на фабрика за производство на батерии за електрически превозни средства, като правителството е готово да предложи стимули за милиарди крони, заяви министърът на индустрията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс. 

Страната, която е дом на чешката автомобилна марка Skoda, сега част от групата на Volkswagen, е едно от местата, където най-големият автомобилен концерн в Европа обмисля да изгради фабрика за батерии, докато напредва към осъществяването на своята цел за пълна електрификация на продуктовата си гама.

Според Хавличек правителството преговаря с друга заинтересована страна, но за момента отказва да сподели подробности.

"Говорим с двама големи партньори, комуникацията е доста интензивна", изтъква министърът.

По неговите думи целта на Чехия е да бъде изградена на нейна територия фабрика за батерии, като е напълно възможно дискусиите да доведат до строителството на две такива съоръжения.

"(Това) ще струва милиарди (крони) - това е един вид пакет, с пряка и непряка подкрепа, инфраструктура, местоположение, но също така и със снабдяване със зелена енергия, например", изтъква Хавличек.

С увеличаването на ангажираността на автомобилната индустрия и правителствата за налагането на електрическите превозни средства, страните в рамките на ЕС се надпреварват за привличане на инвеститори чрез щедри държавни стимули.

Относно Централна Европа, където автомобилният сектор е основен двигател за расте на икономиките, Volkswagen заяви, че Чехия, Полша или Словакия могат да бъдат страните за производство на батерии.

Словакия, съседка на Чехия, също се надява да бъде избрана от Volkswagen като място за строеж на една от предвидените шест европейски фабрики на концерна. Това обаче е въпрос, който зависи изцяло от ръководството на Volkswagen и правителството на Словакия няма влияние по темата, заяви през март словашкият министър на икономиката Ричард Сулик.

Германската автомобилна група, която включва марки като Audi, Seat, Skoda и Porsche наред с едноименния бранд, е заделила повече от 30 млрд. евро за развитието на електрическата мобилност, за да отговори на по-строгите екологични цели в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още