IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малмстрьом: Заплахата от американски мита за автомобили от ЕС остава

През юни американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за автомобилите от съюза

20:26 | 05.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Ройтерс

Заплахата от американски мита за вноса на европейски автомобили продължава да витае въпреки крехкото примирие между ЕС и САЩ в търговията, заяви европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Франс прес.

"Няма да стане скоро, защото разследването от американска страна още не е приключило, но може и да се случи", заяви шведската еврокомисарка след среща на министрите на търговията от ЕС в австрийския град Инсбрук.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в края на май да се проведе разследване за вноса на коли, за да се определи отражението му за американската национална сигурност - аргумент, определен като абсурден от търговските партньори на Вашингтон. Докладът трябва да бъде готов през февруари.

Тръмп заплаши през юни да наложи мита от 20 на сто за автомобилите от Европейския съюз.

"Ако се появят мита, ние сме готови", предупреди Малмстрьом. Тя обясни, че Европейската комисия е подготвила списък с американски стоки, които да бъдат обложени с контрамита.

Сутринта еврокомисарката представи пред министрите на търговията положението с преговорите със САЩ, които, както изглежда, не са напреднали от юли.

Европейският съюз още не е започнал дори предварителна работа по митническото споразумение за трансатлантическо търговско споразумение за промишлените стоки, което да предотврати митническа война със САЩ, заяви Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че има напредък в полаганите в момента усилия за подобряване на търговските отношения със Съединените щати чрез сътрудничество по въпросите на регулацията, но даде да се разбере, че евентуално споразумение за намаляване на вносните мита все още е далечна перспектива.

"Не преговаряме за нищо със САЩ. . .Предварителната работа по възможно търговско споразумение за промишлените стоки в действителност още не е започнала. Сега се съсредоточаваме върху въпросите за регулаторното сътрудничество", изтъкна еврокомисарката.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер, отбеляза, че срещата в Инсбрук се провежда в "много, много трудна" международна обстановка.

Френският държавен секретар Жан-Батист Льомоан посочи, че всяко трансатлантическо споразумение ще бъде ограничено, подчертавайки, че селскостопанските продукти, които са сред най-важните в американския износ, не трябва да бъдат включвани. По думите му ЕС може да сключи всеобхватни търговски споразумения само със страни, подписали парижкото споразумение за климата. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още