IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще компенсира холандските купувачи заради софтуерна измама

Окръжният съд в Амстердам посочва, че Volkswagen дължи по 3000 евро обезщетение на купувачите на нови превозни средства с марка Volkswagen, Audi, Seat и Skoda

23:08 | 14.07.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Собствениците на автомобили, произведени от германската група Volkswagen, оборудвани със софтуер, който е предназначен да излъже емисионните тестове при дизелови двигатели, имат право на компенсация, постановява холандски съд. 

Окръжният съд в Амстердам посочва, че Volkswagen дължи по 3000 евро обезщетение на купувачите на нови превозни средства с марка Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, които разполагат с инсталиран софтуер, докато собствениците на коли втора ръка ще получат по 1500 евро, съобщава Ройтерс.

Компенсацията, която все още може да бъде обжалвана от германския автомобилен производител, обхваща около 150 000 автомобила, продадени от дилъри.

Съдебното решение и предната глоба за Volkswagen, който през 2015 г. призна, че използва софтуер за манипулиране на данните за емисиите при дизеловите автомобили.

Всички разходи за компанията около т.нар. „Дизелгейт“ вече надхвърлят 32 млрд. евро.

Концернът претърпя и голямо съдебно поражение в САЩ за евентуални нови по-високи глоби в рамките на скандала „Дизелгейт“. Върховният съд на Охайо реши в края на юни, че щатът може да преследва санкции срещу автомобилния производител за систематична манипулация на отработените газове, които надхвърлят вече договорените на федерално ниво в САЩ санкции.

За VW регионалните производства като това в Охайо са взривоопасни - базираната във Волфсбург автомобилна компания отново може да бъде изправена пред глоби на стойност милиарди евро.

Volkswagen обяви, че възнамерява да обжалва делото пред Върховния съд на САЩ. Групата е на мнение, че исковете на отделни щати по отношение на скандала с емисиите трябва да се компенсират със санкциите и обезщетенията, които VW е трябвало да плати за нарушаване на националния Закон за чистия въздух. Няколко други американски съдилища бяха стигнали до този извод при подобни искове.

В началото на юли Европейската комисия (ЕК) глоби с 875 млн. евро BMW AG и Volkswagen Group заради нарушаване на антимонополните регламенти на ЕС, договаряйки се за съвместни технологични разработки в областта на пречистването на отпадъчните газове от азотен оксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още