IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният борсов индекс MSCI записа най-резкия си спад за първото полугодие

Американският бенчмарк S&P 500 записа най-стръмното понижение за първите шест месеца от 1970 г.

11:30 | 02.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Глобалният борсов индекс MSCI отбеляза най-големия си процентен спад за първото полугодие в историята, докато американският бенчмарк S&P 500 записа най-стръмния си спад за първите шест месеца от 1970 г. насам.

Зад тези понижения стоят опасенията относно войната в Украйна, ускоряващата се инфлация, по-високите лихвени проценти и напоследък възможността за рецесия в САЩ, пише Ройтерс.

Доходността по американските държавни облигации е нараснала с около 150 базисни пункта от началото на годината до 1 юли - най-голямото увеличение за първото полугодие от първите шест месеца на 1994 г.

Тревогите на пазарите се засилиха в четвъртък след доклада на американското Министерство на търговията, който показа, че потребителските разходи в САЩ са нараснали по-слабо от очакванията през май. Макар и докладът да сочи, че инфлацията вероятно е достигнала своя връх, ценовият натиск все още е достатъчно силен, за да тласка Федералния резерв на САЩ по пътя на агресивното затягане на политиката.

"Инфлацията не е нещо, за което вече не трябва да се тревожим. Очаква се тя да остане с нас доста време", коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA в Ню Йорк.

Тази седмица ръководителите на американския Федерален резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка се срещнаха в Португалия и изразиха подновения си ангажимент да контролират инфлацията, независимо от проблемите, които това ще причини.

За първата половина на 2022 г. американският широк борсов индекс S&P 500 е загубил 20,6% от стойността си, а глобалният измерител MSCI се е понижил с 20,9%.

Плановете на Фед за повишаване на лихвите и търсенето на ликвидност от страна на инвеститорите в трудни времена подкрепиха щатския долар. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от чужди валути, нарасна с 6,5% за тримесечието, записвайки най-големия си тримесечен скок от последното тримесечие на 2016 г. Индексът отбеляза ръст от 9,4% за първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още