IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развиват бизнес имотите в Европа догодина?

Инвестициите ще се задържат на нивото от 2019 г., очаква консултантска компания

08:17 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Отслабването на световната търговия продължава да натежава върху растежа в Европа, като се отразява главно на сектора на промишленото производство, докато услугите проявяват по-голяма устойчивост. Основният риск за Европа е ескалация на търговското напрежение между САЩ и Европейския съюз и нов спад на търсенето на европейски износни стоки, пише консултантската компания CBRE в свой доклад с прогнози за бизнес имотите в Европа през 2020 г.

Трудовите пазари обаче остават силни, а ръстът на заплатите се ускорява в редица страни, което подкрепя допълнително търсенето на потребителите в Европа. Според компанията политиката на ниски лихви на централните банки ще се запазят за по-дълго време. В условията на силна ликвидност, поддържана от централните банки, инвеститорите все повече се насочват към недвижимите имоти, привлечени от доходността от тях в сравнение с другите класове активи и убежището, което предлагат при затягане на паричната политика.

Поради това въпреки забавянето на икономиката в Европа CBRE очаква инвестициите в бизнес имоти на Стария континент да се задържат на нивата от 2019 г. с възможен ръст във Великобритания в зависимост от напредъка в преговорите за Brexit. Привлекателността на имотния пазар се дължи отчасти на благоприятната възвръщаемост от имоти в сравнение с облигациите. С други думи институционалните инвеститори (застрахователни компании, пенсионни фондове) ще продължат да показват почти „принудителен апетит“ към недвижимите имоти, счита консултантската компания.

Забавяне на усвояването на офис площи

Всички големи икономики в Западна Европа регистрираха забавяне на икономическия си растеж през 2018 и 2019 г. и се очаква да отбележат още по-нисък растеж през 2020 г. Икономиките от Централна и Източна Европа, които бяха по-силни, сега също регистрират забавяне. Поради това работните места в офиси в големите градове, които са ключов двигател на търсенето на офис площи, също ще забавят растежа си. CBRE очаква ръст от около 1,2% спрямо 1,6% през 2019 г. и средно 1,7% на година през предходните три години.

Това вече започна да засяга наемната дейност. През трите тримесечия на 2019 г. усвояването на офис площи на основните пазари в Европа нарасна с 2,1% на годишна основа, но усвоените площи през 12-те месеца до края на третото тримесечие намаляха с 1,4% спрямо същия период на предходната година. CBRE прогнозира, че общото усвояване за календарната 2019 г. ще се свие с около 1%, а през 2020 г. спадът се очаква да достигне 2,5%, като недостатъчното предлагане на някои пазари също допринася за тези резултати.

Компанията отбелязва и промяна на баланса на търсенето. От 2014 г. насам наемните пазари разчитаха предимно на технологичния сектор като източник на търсене. Публикувани през последно време данни обаче показват, че делът на усвоените площи от технологичния сектор на най-големите пазари леко намалява в сравнение с 2018 г., а в същото време финансовият сектор и секторът на бизнес услугите постигат ръст. Очаква се ребалансирането да продължи и през 2020 г., така че компаниите трябва да имат предвид промяната в стратегиите си за наемане на активи.

До този момент от 2019 г. пазарите от Централна и Източна Европа регистрират силно усвояване на офис площи, а за 2020 г. CBRE очаква Прага, Варшава и Будапеща да се представят по-добре от Москва и Букурещ. В Западна Европа Париж и Амстердам вероятно ще постигнат силен ръст на търсенето догодина.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още