IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офиси в Букурещ продължава макар и по-бавно

Обезценяване на румънската валута може да увеличи разходите за наеми, предупреждава консултантска компания

21:12 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Офис сгради с обща площ от около 450 хил. кв. в са на етап строеж в Букурещ и се очаква да бъдат завършени между 2020 и 2022 г., а предприемачите не са спрели работата на строителните обекти заради пандемията от коронавирус, съобщава онлайн изданието Romania-Insider.com.

Със завършването на новите офис площи през идните две години и половина офис пазарът в румънската столица ще възлиза на 3,5 млн. кв. м.

Въпреки че според неофициални източници около 20 на сто от строителните компании са спрели работа, а само около 40% са запазили дейността си в пълен обем, Economica.net съобщава, че строителството на нито един офис проект не е замразено.

Най-активни са предприемачите, които са контролирани от румънски инвеститори - Forte Partners, контролирана от Гео Маргеску и братята Ябра, която строи четири офис проекта с обща площ от над 63 хил. кв. м, и One United Properties с офис проекти в строеж с обща площ от 127 560 кв. м. Трета по брой продължаващи проекти е шведската компания Skanska с офис сградите в строеж Campus 6.2, Campus 6.3 и Equilibrium, чиято обща площ е 77 900 кв. м.

В същото време консултантската компания Colliers International съобщава, че румънският пазар на недвижими имоти може за бъде засегнат тази година от евентуално поевтиняване на румънската национална валута заради пандемията от коронавирус.

До момента румънската лея се е обезценила минимално – малко над 1% спрямо еврото през последните няколко месеца в сравнение с други страни и региони като Полша, Чехия или Унгария, където националните валути са загубили до 10% от стойността си спрямо еврото.

Ако леята се обезцени по същия начин, разходите за наем на имот може да нараснат значително с до 25 хил. евро на година за 1000 кв. м първокласни офис площи в Букурещ с включени такси за обслужване, сочат прогнозите на Colliers.

“При подобен краен сценарий за обезценяване на леята с 10% спрямо еврото, разходите за недвижими имоти може да нараснат с 25 евро на кв. м на година, което е значителен ръст на цената, особено в настоящите условия. Теоретично те ще трябва да бъдат покрити само от наемателя, но извънредните обстоятелства на пазара означават, че собствениците, особено от сегмента на търговските и офис площите, може да не са на доминираща позиция в преговорите“, коментира Силвиу Поп, ръководител на изследванията в Colliers International.

Възможно е да бъдат подписани нови споразумения за споделяне на бремето между собственици и наематели. Собствениците може да обмислят краткосрочни наемни ваканции или дори да изместят за по-рано договорени периоди без наем, които обичайно се прибавят в края на договора за наем. В замяна от наемателите може да се очаква да удължат срока на наемния си договор за компромисния период или повече, отбелязва Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още