IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Фед трябва да бъде контролиран от президента и Конгреса на САЩ

Бившият икономически съветник на Доналд Тръмп добави своя глас към критиките срещу ръководството на централата банка

19:59 | 08.07.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв не трябва да бъде независим орган, а да бъде контролиран от американския президент и Конгреса на САЩ, заяви икономистът Арт Лафър в интервю за CNBC. 

“Не разбирам защо Фед е независим, ако трябва да съм честен“, посочва бившият икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп и на някогашния американски държавен глава Роналд Рейгън. „Фискалната политика не е независима. Военната политика не е независима. Социалната политика също не е. Тогава защо паричната политика, това особено могъщо средство за контрол на икономиката, не бъде управлявано демократично, както всеки друг инструмент на правителството?“, добавя Лафър.

Коментарите на икономиста са предшествани от множеството критики, които Тръмп многократно отправи към ръководството на Фед, призовавайки за свиване на основните лихви, определяйки централната банка като „най-сложен проблем“, с който се сблъскват САЩ.

Днес Лафър сподели, че Фед трябва да бъде контролиран от законодателната и изпълнителната власт, вместо да се командва от независими „актьори“, които взимат решенията в централната банка.

„Очевидно, съществуват различния между изпълнителната власт и Фед“, добавя икономистът. Според него това разделяне ще продължи, докато Фед притежава независима си роля.

През юни Тръмп награди Лафър – считан за „баща“ на икономиката на предлагането, с президентския медал на свободата. Лафър е известен със своята Теория на кривата, според която увеличаването на данъците над определено ниво започва да бъде контрапродуктивно спрямо увеличаването на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Леле, леле, леле!Титаните на мисълта: Абата, Мишата и Мъйната дават ъкъл по парична политика!!!Е това е нещо ново мальчики!Нали знаете приказката за жабата и гьола!?!Е вие не сте и жабата! Вие сте тинята в гьола!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Аре да цъкнете и тук едно минусче:https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Опаа :)Приватизация на печалбите и национализация на загубите!Народите все гласуват за тия, де лижат на банкерите...без да се замислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
опаа я виж ти, аз тука виждам да се прокрадва дългата ръка на Цоциализма защото на това преписаното горе, аз му викам "национализация" т.е. ФЕДа нема е вече частна фирма (независим) както е бил до са, а ще е под контрола на Държавата САЩ .... Добре дошли в строя другарки и другари дет го имахме преди 40г. където на долара ще пише. Национална Банка на Съединени Американски Щати, банкнотата е обезпечена с "нещо си" и всички активи на банката .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
"виж ся, мож да е часна, зависима, еврейска организацион."Виж ся, независима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
scott
преди 4 години
виж ся, мож да е часна, зависима, еврейска организацион. Обаче, нема се подаде на натиск, шщантаж и изнудване от правителството на САЩ, когат са заложени пичалбата и интересите им. В което е ценността. Не кат дойчето, банката. Плаща 8 милиарда глоби, че находчиво си купи имоти в ней йорка с ипотечни деривати. Шантаж, изнудване, огъване, фалит. тва се избегва в случая. Ако Тръм си позволи така да ритне ФЕД, такъв скандал ше му спретнат, че шеф бъде импичнат на мигът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Ф Е Д е бил независима институция 200 годиниНапушил си се батка, аре кога се разтикат розовите слончета,тогава се упражнявай в писане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
lyusien
преди 4 години
Ф Е Д е бил независима институция 200 години и прекрасно се е справяла с паричната политика Защо сега трябва да се рискува и да се постави под контрола на президента и Конгреса Само защото Тръмп си е наумил това Президента и Конгреса могат да оказват въздеиствие върху паричната политика но не като нареждат какви да са лихвените проценти Това е работа на централната банка и там работят много по квалифицирани икономисти от този съветник на президента Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
scott
преди 4 години
майтап бе уйли! Президентот се избира. Предцтави си, драги арт, че земете си изберете бойчето борисов за президент. и му дадете да управлева фед! Знам, че незнаеш за какво става въпрос. Ама нищо, те и римляните не са знаели кво ше стане като Нерон дойде за император. Ше ви се изясни. ФЕД си е дообре така. поколениа наред се занимават само със финанцес. ролята на президентото е да парви така, че шести амерички флот да е на страната на фед. и дотам. или викаш: писна ни да грабиме от севтът и тоз, фед да пичели, пък дан го обираме. опитай бе. и ше видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още