IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Трябва да обмислим признаването на Донецк и Луганск

Според говорител на британския премиер Борис Джонсън планът на руския президент за нашествие в Украйна вече е започнал

18:48 | 21.02.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Алексей Николски, Sputinik / EPA / БГНЕС</em></p>

Снимка: Алексей Николски, Sputinik / EPA / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви пред свикания от него Съвет за сигурност в понеделник, че Русия трябва да обмисли признаването на независимостта на двете сепаратистки области в Източна Украйна Донецк и Луганск, предава Ройтерс. Подобна стъпка със сигурност ще разпали още повече конфликта със Запада и Киев, отбелязва агенцията.

Двете области се отделиха от контрола на Киев през 2014 г. 

Лидерът на Кремъл направи изявлението по държавната телевизия малко след като ръководителите на двете самообявили се републики в Източна Украйна публично го призоваха да признае независимостта им.

Подкрепяните от Москва области са на предна линия в кризата със струпването на руски военни близо до Украйна, което предизвиква опасения от неминуемо нашествие. Русия отрича да планира нахлуване.

Путин заяви пред държавните ръководители, че според него е ясно, че Украйна няма да приложи Минския мирен процес, целящ да прекрати конфликта в населената предимно с рускоговорещи област между украинските правителствени сили и сепаратистите, който отне живота на 15 хил. души.

„На всички е ясно, че [Украйна] няма да направи нищо по пакета от мерки от Минск… Русия е полагала и продължава да полага усилия за мирно разрешаване на всички трудни и трагични елементи в развитието на събитията, но ето къде сме днес“, заяви Путин.

Той говори на заседание на Съвета за сигурност, което председателства. По думите му целта му е била да определи следващите стъпки на Русия.

Държавни ръководители, сред които министърът на отбраната, ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСС), двама председатели на парламента и други високопоставени представители, присъстваха на заседанието.

Ръководителят на ФСС уведоми Путин, че ситуацията със сигурността в Донбас се влошава и че 70 хил. души са били евакуирани в Русия, след като сепаратистите обявиха масова евакуация в петък.

Предаваното по телевизията заседание на Съвета за сигурност, който обичайно заседава строго при закрити врата, беше много необичайно. То беше обявено изненадващо в понеделник преди заседанието на долната и горната камара на парламента във вторник.

Ако Москва действително признае областите, това може да открие пътя за Русия да изпрати военни сили в тях, използвайки аргумента, че се намесва като съюзник, за да ги защити срещу Украйна.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност, заяви, че е „очевидно“, че Украйна не се нуждае от двете области и че мнозинството руснаци ще подкрепят тяхната независимост.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вдигна още повече мизата, като заяви, че Украйна, която се отказа от ядрените оръжия след независимостта от СССР, има по-голям „ядрен потенциал“ от Иран или Северна Корея.

Руската рубла спадна до най-ниското си ниво спрямо долара от 27 януари след изявлението на Путин.

Отделно Москва съобщи, че украински военни саботьори са опитали да влязат на руска територия с военни автомобили. Обвинението беше отхвърлено като „фалшива новина“ от Киев.

Европейските финансови пазари се сринаха на фона на признаците за засилена конфронтация, след като за малко постигнаха ръст благодарение на надеждата, че среща между Путин и американския президент Джо Байдън може да предложи път за излизане от най-тежката военна криза в Европа от десетилетия.

След разговори в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг британският външен министър Лиз Тръс заяви, че западните страни се готвят за „най-лошия сценарий“. Авиокомпаниите Lufthansa, KLM и Air France отмениха полети към Киев.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания е видяла разузнавателни данни, според които планът на Путин за нашествие е започнал.

„Виждаме елементи от руския наръчник, които бихме очаквали да види в някои ситуации, започващи да се развиват в реално време“, каза той пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
На Импа със сигурност с рашките му акции , както и на 100ина млн *** с руплите им на цени 160 за долар по новия курс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Вече ги е призналhttps://videon.img.ria.ru/Out/Flv/20220221/2022_02_21_PULLPUTINSOVBEZLOGO_iwt0enhv.0qf.mp4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Суровините, които ще пострадат от санкциите срещу Русия === В момента Путин говори в пряк ефир. Вазелин ще трябва на супер много хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Последни новини - Путин е обявил, че ще признае двете републики. Уведомил е Макрон и Шолц, които "обявили своето разочарование". Ем, опитаха се да помогнат и двамата, ясно е, че ще са разочаровани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Явно няма друг начин да се защити населението на Донбас. Минските споразумения имаха за цел именно умиротворяването на региона, като Донецк и Луганск останат в границите на Украйна. Укрите просто трябваше да ги спазват. Противопоставянето можеше постепенно да затихне, раните да зараснат. Вместо това укрите тръгнаха с рогата напред - решиха със сила да се разправят с донбасци. Е, сега Украйна ще загуби още територии и ще има късмет, ако и се размине само с това, благодарение на един президент *** и цялата клика около него, използвани като марионетки от САЩ, защото ако се стигне до мащабна война, украйна ще бъде смазана и заличена от картата. Русия пак показва търпимост - след като снаряди, изстреляни от укрите, паднаха на руска територия, Русия би могла да приеме това като нападение и обявяване на война и да отговори така, че укрите да не смеят да припарят повече и на 50 километра от границата. Защо е нужно всичко това? Два братски народа да се избиват? Да не говорим за икономическите щети. Русия ще претърпи щети, защото санкциите няма да се разминат. Но е и достатъчно силна, да наложи контрасанкции, с които може буквално да унищожи европейската индустрия, доколкото изобщо е останала такава. Въобще - както предният път - щети за Русия, 20 пъти по-големи за ЕС, а американците ще се смеят отстрани... и всичко за кефа на някакъв муxлясъл дъpтак, дето дори не е законен президент на САЩ, а е узурпатор !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Дело не в ДНР и ЛНР - Путин объявляет войну: краткие итоги заседания Совбеза России >>> https://youtu.be/Sks6hzzzcQw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
много добре казано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
многодобре
преди 2 години
Една от популярните журналистки на СNN пита украинския президент Зеленски: "Какви са намеренията на Путин, смятате ли, че той ще нахлуе или вече е нахлул?", при което Зеленски отговаря: "Не знам какви са намеренията на Путин, затова ще имам среща с него".Журналистката се опитва всячески да втълпи на всички, че войната е неизбежна, всява паника и напрежение с въпросите, опитва се да изкопчи от украинския президент индикации за провокации за война, при което Зеленски й казва "Вие какво, искате (да станем) втора Сирия?"Тази война не я искат нито Русия, нито Украйна. Нито Германия или Франция. Нито Европейският съюз. Искат я единствено САЩ и Великобритания, както откровено се вижда от поведението на послушните им медии и журналисти.Страни, които открай време, исторически погледнато, са постигали своите имперски амбиции чрез инвазии и изтребвания на местното население. Макар и да са каймакът на света и лидери в технологиите.Автор: Дахер Фарид, фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Засраха Крим, затова и хората от украинските области не щат да се местят в Рашастан :) Само групичка бандюги се самообявили за републики, никой не ги следва - най-обикновена пияна продажна *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още