IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Асандж: Каталунският референдум е първата интернет война в света

Според създателя Wikileaks това е един от най-големите конфликти в Европа между хората и държавата от падането на Берлинската стена

09:44 | 30.09.17 г.
<p>
	Джулиан Асандж по време на видеоконференция в Барселона. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джулиан Асандж по време на видеоконференция в Барселона. Снимка: Архив Ройтерс

Създателят на организацията Wikileaks Джулиан Асандж смята, че ситуацията около каталунския референдум за независимост може да се оцени като първият световен случай на интернет война, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

В Twitter Асандж написа, че "първата интернет война в света е започнала в Каталуния", където народът и регионалното правителство използват интернет за организиране на насрочения за утре референдум за независимост, а испанските спецслужби атакуват, като спират телекомуникации, заемат сгради за свръзка, упражнявайки цензура върху стотици сайтове, протоколи (за предаване на данни) и т.н.". Според Асандж това е един от най-големите конфликти в Европа между хората и държавата от падането на Берлинската стена.

Мадрид смята насрочения за утре референдум за незаконен и уверява, че той няма да се състои. Каталунските власти обаче са убедени, че гласуване ще има.

Вчера Google се съобрази със съдебно решение и изтри приложение, насочващо каталунците къде са избирателните секции. То вече не може да бъде изтеглено, но тези, които вече са го свалили, могат да го ползват.

Снощи в Барселона десетки хиляди участваха в заключителния митинг на привържениците за независимост на Каталуния. Въпреки напрежението в областта заради заканите на централното испанско правителство, че няма да допусне произвеждането на референдума и изпращането на допълнителни полицейски сили в автономната област, кампанията на сепаратистите като цяло бе мирна, отбелязва BBC. "Не вярвам, че ще има хора, които ще използват насилие или ще искат да провокират насилие, което да накърни безупречната пацифистка репутация на движението за независимост на Каталуния", каза каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още