IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За компаниите зомби на Лондонската борса

На алтернативния сегмент на Лондонската борса има много компании, които не знаят защо все още са публични, коментират специалисти

15:37 | 16.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
За компаниите зомби на Лондонската борса

На алтернативния сегмент на Лондонската борса AIM (Alternative Investment Market) има прекалено много компании зомби, които просто се носят по течението, без да имат представа защо плащат по 100 хил. паунда годишно, за да продължават регистрацията на борсата, пише FT.

Естественият подбор през последните две години доведе до понижение на броя компаниите, които се търгуват на AIM, до 1212 към края на август от 1700 година по-рано. Въпреки това там все още има около 500 компании, които имат пазарна капитализация под 10 млн. паунда.

Директорските бордове на тези компании би трябвало от време на време да проверяват дали все още има смисъл от статута на публична компания, въпреки че изкушението да тънеш в уюта на блажено нехайство е огромно, пише изданието.

Понякога обаче неочакваният звън на будилника идва точно навреме. Такъв е случаят с Матю Бендинг, основател и изпълнителен директор на британска компания, специализирана във външни промоционални събития - SpaceandPeople, когато го посъветвали да обмисли идеята за продажба на компанията и с това му помогнали да осъзнае, че всичко това „не е просто един панаир на суетата“.

Множество други компании също се нуждаят от подобен отрезвяващ сигнал, пише изданието с коментар, че едва ли някой от читателите е чувал за тази компания.

Тя обаче е листната на борсата от 2005 г. насам, генерира приходи и няма дългове.

Според Бендинг обаче именно листването на борсата е помогнало на компанията да придобие фирмата Retail Profile, която е допринесла за значителен ръст на дейността на SpaceandPeople.

Фондове за имоти

Алтернативният сегмент на Лондонската борса е и платформата, чрез която множество фондове и компании за имоти, инвестиращи в България и в региона, също търсеха достъп до световната инвестиционна общност.

През годините на бума имаше над 10 малки и средни по размер емитента на AIM, които привлякоха капитали с цел да бъдат вложени изключително в имоти в България.

Част от тях разгърнаха мащабна инвестиционна дейност, започвайки изграждането на стотици ваканционни апартаменти по Черноморието или в някой от зимните ни курорт. Други като Equest започнаха да придобиват вече изградени активи.

След краха на пазара обаче конюнктурата в сектора на имоти, както и в глобалната инвестиционна общност, коренно се промениха. Това доведе до необходимостта всички тези компании да преосмислят стратегията си из основи.

Някои от тях самостоятелно се отказаха от борсата по различни причини. През март миналата година от борсата се отписа фондът Bulgarian Property Developments PLC (BPD), след като бе придобит от британския милиардер Джо Луис след драматична инвестиционна сага, продължила повече от година.

В средата на миналия месец пък бе прекратена търговията на друг инвестиционен фонд – Bulgarian Land Development Plc (BLD), създаден от основателите на групата за недвижими имоти AG Capital (бившата Адрес Груп).

Още година преди това от компанията бяха съобщили, че директорите са наясно, че ползите от поддържане на листването на AIM са по-малки от разходите, но поради различни причини делистването бе отложено с повече от година.

В момента от фонда обмислят различни варианти за това как и дали да продължи дейността на компанията, като според един от тях тя може да разпродаде активите си и да върне постъпленията на акционерите.

Праг на пазарна капитализация

Търговията на борсата обаче продължиха редица други компании за инвестиции в имоти у нас, някои от които срещат множество трудности да поддържат безпроблемно дейността си.

Много от тях са всъщност с пазарна капитализация много под 10 млн. паунда – праг, който изданието посочва като условен показател за това доколко регистрацията на борсата е оправдана или не.

Пример за такава е Sofia Property Fund Holding (бившата Lewis Charles Sofia Property Fund), която в края на юни обяви, че смята да продава активи, за да финансира дейността си. Към момента фондът, който притежава различни терени у нас, има пазарна капитализация от 2,18 млн. пауна.

Дори още по-нисък е показателят за собственика на Мол Велико Търново – инвестиционният фонд European Convergence Property Co PLC (ECPC), чиято пазарна капитализация е 910 хил. паунда. Вече няколко години фондът се опитва да продаде мола, който от 2007 г. е единственият актив в портфолиото му.

Най-критично е положението на компанията Engel East Europe, която вече година изпитва значителни финансови проблеми, но при все това все още е листната на Лондонската борса. Преди година бе обявено, че компанията търси 400 хил. евро, за да продължи дейността си. През юни бе обявено, че една от нейните банки кредитори може да отнеме от Engel жилищния проект „Панорама“ в столичния квартал „Витоша“, използван като обезпечение за финансирането на проекта. Към момента пазарната капитализация на Engel е едва 770 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
мисля че това е една от малкото статии описващи реално ситуацията с имотня пазар в балгария жалкото е че статията е за ситуацията на лондонската фондова борса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още