IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се откъсва пред партньорите си от еврозоната

Резултатът е точно обратният на първоначално желания и очаквания от поддръжниците на еврото

08:41 | 05.02.13 г. 13
Германската икономика се откъсва пред партньорите си от еврозоната

Малко след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. експерти на френския президент Франсоа Митеран изчислиха, че обединена Германия ще преживее 10-годишен период на икономическа слабост, преди да започне възстановяването, припомня Дейвид Марш в свой коментар за MarketWatch.

Експертите отбелязаха, че тогава Германия отново ще стане доминираща сила в Европа, освен ако Франция не предприеме неутрализиращи действия. Те обаче сбъркаха. Слабостта в германската икономика, където годишният ръст изоставаше почти постоянно от резултатите на Франция, продължи от началото на 90-те години на ХХ век до 2005 г. - последната година от 7-годишния мандат на германския канцлер Герхард Шрьодер.

Причините за това бяха комплексни - ръстът на разходите за труд в Германия, надценената германска марка при определянето на тежестта ѝ в еврото, когато през 1999 г. икономическият и монетарен съюз влезе в действие, както и успешните структурни реформи през 90-те години на ХХ век във Франция.

Но през последното десетилетие, особено след финансовата криза от 2007-2008 г., картината се промени кардинално. Реформите на пазара на труда и в бюджета на страната по времето на Шрьодер явно се отплащат.

Останалите държави-членки на еврозоната намалиха реформаторските си усилия, но вече не можеха да ги компенсират с обезценяване. Така че Германия бе в състояние да използва в пълна мяра големите предимства на индустриално ориентираната си икономическа база и нарастващата си ценова конкурентоспособност.

Болезнената фаза на свиване на икономиките в силно задлъжнелите страни от периферията на еврозоната, за съжаление станало неизбежно заради някои грешки на местна основа, осигури по-малко от очакваните пречки за Германия в качеството ѝ на световен шампион по износ. Това се случи, тъй като през последните 15 години Германия прозорливо диверсифицира износните си пазари далеч извън границите на еврозоната. Така че тя е много по-слабо зависима от пострадалите си съседи.

Полученото вследствие на тези процеси нарастване на икономическата мощ на Германия и ускоряващото се разделение между най-голямата икономика в Европа и останалите държави-членки на еврозоната е точно обратното на онова, което поддръжниците на еврото желаеха първоначално и твърдяха, че ще се случи.

На практика някогашният евроскептик Шрьодер предсказа точно този резултат заедно с неколцина други като бившия президент на германската централна банка Ханс Тийтмайер. Всичко това обаче се случи през 1997-98 г. и тогава никой не им обърна достатъчно внимание.

За бъдещата сплотеност на Европейския съюз нарастващото икономическо и индустриално подразделение на икономическия и валутен съюз е много по-опасно, отколкото относително безвредната британска идея за свикване на референдум за членството в ЕС през 2017 г.

Мащабът на проблема може да се види в последните прогнози на Международния валутен фонд. През десетилетието между 2007 и 2016 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението вероятно ще нарасне с 10% в Германия при увеличение с едва 0,4% във Франция и рязък спад в Гърция, Италия, Испания и Португалия – съответно от 18,9%, 9%, 6% и 3%.

За най-сериозни разцепления в еврозоната често се смятат тези между кредитори и длъжници. Но много по-дълбокият разлом е в областта на технологиите, икономическия напредък и индустриалната структура.

Просто погледнете развитието на европейския автомобилен сектор през последните 20 години. Разработки с голяма добавена стойност и високо качество все повече се прехвърлят от периферията към Германия и Централна Европа – една нестабилна и евентуално взривна смес.

Макар че мнозина от германците твърдят, че искат „да направят нещо за Европа“, трудно е да се повярва, че държавите-кредитори ще продължават да осигуряват средства и гаранции в подкрепа на по-бедните си братя, които стават все по-недоволни политически, а икономически - все по-слабо заинтересовани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всъщност дали, това съвпадение на поголовна криза в ЕС (дългови проблеми,безработица и т.н.) и просперитет на една единствена държава (DE) е случайно? Господа, в природата в частност, както и по-общо в цялата вселена, НЯМА случайни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
От статията: "...през последните 15 години Германия прозорливо диверсифицира износните си пазари далеч извън границите на еврозоната." Какво по-ясно обяснение за всички ЕС апологети от това. На производителите им трябват пазари и nicht конкуренция. Да продължават(БГ ЕС апологетите) да се надяват, докато им го надяват. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
btw, точно Шрьодер, когото в статията посочват за баща на поредното германско икономическо чудо, беше поливан с помия и наричен "корумпиран ренегат" от цялата "прогресивна преса" заради проекта "Северен поток" и идеите му за икономическо сближаване с Русия.Неведоми са пътищата Божии... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Аууу, каква я мислехме, а каква стана! Уж французите измислиха ЕС за да турят четала на врата на Германия, а то meanwhile германците си направили Четвъртия райх! хаха! Честито на всички печеливши (в ЕС)! хаха!Горките германци! Докато ги жалите, че носят цяла Европа на гърба си, те думкат евтини кредити от ЕЗ, инвестират кинтите в индустрия и основни средства и когато ЕЗ се спомине, само те ще са спечелили от упражнението "ЕС".Правят и още нещо много тихо и интензивно - инвестират в Русия! Изглежда не мислят като некъв професор тук, дето в съседната тема беше писал, че никой не бил спечелил от бизнес с руснаци. След няколко години комбината между германски топ-технологии и руски суровини и работна ръка ще изтрещи на новото икономическо пространство, което Путин крои. Само да е мир до тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Тука вече говорим на един и същ език. И аз не съм за безсрамно дотиране както в момента. Именно то нарушава конкурентоспособността на еврозоната и особено вътрешната конкуренция на ЕС. Това за "еврогражданина", което казах шрпстп беше пример за сблъскващите се несъвместими понятия във случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
направиш и на световния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Аз съм твърдо ЗА ЕЗ и ЕС, но не и в сегашния си вид в който един носи на гърба си останалите. Трябва да си помагат държавите в ЕС да си отстояват общите интереси и т.н. Но всеки трябва да работи за общото благо, а не някой да работят за него здраво, а други да гледат само ползите, а работата изобщо да не ги е грижа. Значи след като икономиката не позволява заплащането да се повишава, то да не се прави, не като Гърция да вдигат заплатите до невъзможни нива без никакво икономическо основание и да източват останалите държави в ЕЗ, това справедливо ли е? Напълно е нормално заплатите в различните държави да са различни, как в България да имаме заплати като в Германия? Ами то един Фолксфаген с 60 000 работници има повече приходи от цялата ни държава? Така че да се пристане с това комунистическо мислене за всички по равно и тогава всичко ще се оправи, щом някой е по-добър да взима повече, още повече че ЕЗ и ЕС са отворени към целия свят и щом се докажеш на пазара в Европа с лекота ще го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Такива финансови инжекции направиха на няколко държави вече, така че процеса е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Ами първо прочети статията и после прочети моя коментар. Ти си много особен човек обаче. Всеки път сменяш тезата си според настроението. До преди спорехме с тебе и беше на теза, че Европа трябвало да се държи заедно за да е просперираща на световния пазар, сега когато ясно се вижда, че едни са много по-проспериращи от други в европа ми казваш, че това е нормално. Такива про-евро-фалшификато като тебе водят европа в момента. Първо идват и ти рекламират - всички сте равни, всички сте "евро-граждани" после обаче става ясно, че не е точно така. Значи за да имаме равни права и отговорности трябва да имаме равни условия - никой не се замисля за това. Защо не направят еднаква минимална заплата,пенсия,данъци,здравеопазване в целия ЕС и после да ми говорят за "равни граждани и права и задължения". Много в просто - държавите, които немогат да го приложат - финансова инжекция и уравновасяваме всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrmagooo
преди 11 години
Така е Германците дърпат цяла Европа на гърба си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още