IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на хранителните стоки нараснаха през юли в световен мащаб заради времето

Процесът разпали опасенията за повторение на кризата от 2007-2008 г.

16:26 | 09.08.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на хранителните стоки в световен мащаб нараснаха през юли заради големите колебания в метеорологичните условия, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана към ООН (Food and Agriculture Organization - FAO), цитирани от ВВС.

Ненавременни дъждове в Бразилия, суша в САЩ и затруднения с продукцията в Русия движат ралито на цените, посочват от FAO.

Цените на храните се повишиха с 6% през юли на месечна база, след като регистрирах спад в 3 поредни месеца, но остават доста под рекордния връх, достигнат през февруари 2011 г. 

Индексът на цените на храните на FAO измерва месечните промени в цените за кошница от хранителни продукти, след които житни култури, бобови растения, млечни и месни произведения и захар.

Базираната в Рим агенция взе изненадващото решение да публикува през този месец данните за индекса, което обикновено не прави, заради извънредната обстановка на пазара, причинени от необичайните прояви на времето.

Житните храни са поскъпнали със 17%, а цената на захарта е скочила с 12%, след като дъждове попречиха на прибирането на захарната тръстика в Бразилия, най-големия производител на суровината. Забавянето на мусона в Индия и слабите валежи в Австралия също допринесоха за ръста на цените.

„Сериозното влошаване на перспективите за реколтата от царевица в САЩ вследствие на изключителните загуби, нанесени от сушата, тласнаха нагоре цените на царевицата с почти 33% през юли“, отбелязват от FAO.

Цената на ориза и млечните продукти е останала без промяна, а месните продукти дори са поевтинели с 1,7% заради спада в цената на свинското.

Ръстът на цените раздуха отново пресните опасения за повтаряне на кризата при храните от 2007-2008 г., която засегна тежко най-бедните в света.

„Има възможност ситуацията да се развие по начина от 2007-2008 г.“, заяви главният икономист на FAO и анализатор по зърнените култури Абдолреза Абасян.

„Налице са очаквания, че този път няма да следваме лоши политики и да се намесваме на пазара с рестрикции, а ако това не се случи, няма да стигнем до чак толкова сериозна ситуация като онази от 2007-2008 г. Но ако тези политики бъдат подновени, е възможно да се случи всичко“, добави той.

По-високите цени на храните удрят по най-бедните страни в света, защото те ще трябва да плащат повече, за да внасят храни, тъй като не ги произвеждат самостоятелно в достатъчно количество.

От международната конфедерация Oxfam обявиха, че от началото на годината нарастващите цени на храните и сушата са причинили хранителна криза в региона на Сахел - пояс в северна Африка между пустинята Сахара и по-плодородните централни части на континента – отразявайки се върху 18 млн. души на територия, широка колкото САЩ.

„Това не е някакъв мек часовников звън за събуждане – това е същата световна тревога, за която крещим от 2008 г.“, заяви Хана Стодарт, отговорник за политиката на икономическа справедливост в Oxfam, в коментар за данните на FAO.

„Тези пресни данни доказват още веднъж, че има нещо основно сгрешено в начина, по който произвеждаме и разпределяме храната по света. Прекалено дълго бяха самонадеяни нашите лидери, докато 1 млрд. души гладуват по света. Времето за действие настъпи“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още