IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банка на НАТО би помогнала на целта за военни разходи от 2% от БВП

Съюзниците трябва да приемат реалността, че военното възпиране изисква иновации

09:18 | 23.04.23 г. 14
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти десетилетие след като анексията на Крим от Русия подтикна съюзниците от НАТО да потвърдят ангажимента си към разходите за отбрана, напредъкът остава незначителен. От срещата им в Нюпорт (Уелс) насам, само 7 от настоящите 31 членове са постигнали целта - инвестиция в отбрана от минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт годишно. С този бавен темп може да постигнем целта до 2073 г., пише за Financial Times Робърт Мъри, старши лектор в университета Джонс Хопкинс в Мериленд и бивш ръководител за иновациите в НАТО.

Инвазията на Русия в Украйна, нейните коварни кампании за дезинформация и безмилостните ѝ кибератаки изискват много по-спешни действия. Междувременно китайската инициатива „Пояс и път“ и амбициите на Пекин да оформи световния ред в областта на сигурността правят съюзниците от НАТО все по-уязвими. Въпреки тези заплахи, политиката за увеличаване на военните бюджети изглежда неосъществима. Докато членовете на алианса са съгласни с целта от 2 процента, избирателите в Европа са непоколебими в приоритизирането на вътрешните разходи.

Разходите за отбрана са предимно политически проблем, а не икономически. Сегашната стратегия на НАТО да моли и извива ръце на съюзниците да харчат повече е болезнено неадекватна. Има по-добър начин: чрез създаване на съюзническа многостранна кредитна институция - с други думи, банка на НАТО. Подобаващо капитализирана, тя може да промени играта.

Банката би спестила милиони на държавите при закупуване на насъщно оборудване и би предложила изкусително ниски лихвени проценти по заемите за членовете на алианса, разчупвайки задъненото положение. Тя може също така да въведе нова линия на финансиране с по-дълги срокове за изплащане от тези, които позволяват стандартните държавни заеми. Това би насърчило стратегическите инвестиции, а не тези, ограничени от краткосрочните местни политики за данъци и разходи.

Преди четири години, докато бях в екипа за инвестиции в отбраната на НАТО, работих с длъжностни лица и експерти от инвестиционни банки, за да създадем осъществим модел, споделя Мъри. Ние предложихме банката да генерира допълнителни ресурси чрез лихви, изкарани от внесения капитал на членовете, като финансира не само самата НАТО, но и отделни проекти, като например фонд за рисков капитал в областта на отбранителните технологии. Консервативно моделирахме баланса на банката на около 300 милиарда долара, въз основа на разликата между настоящите разходи и целта от 2 процента от БВП.

Когато лансирахме идеята през 2019 г., тя предизвика интерес сред някои съюзници и в кабинета на генералния секретар на НАТО. Тя обаче генерира и политическа опозиция поради опасения относно колективния дълг и убеждението, че ниските лихвени проценти я правят безсмислена. Оттогава Европейската комисия увеличи колективния дълг за своите фондове за възстановяване след Covid, а инфлацията се развихри.

Като се има предвид новата война в Европа, банката има повече смисъл от всякога. Капитализирана от съюзници, тя ще предложи по-ниски лихви за инвестиции в отбраната и ще позволи дългосрочно стабилно финансиране. Почти сигурно ще получи топ кредитен рейтинг ААА, от което ще се възползват приблизително три четвърти от членовете на НАТО, които имат по-нисък. Сегашните държави с рейтинг ААА ще получат повече поръчки за своята отбранителна промишленост. Това би стимулирало създаването на нови пазари за отбранителни технологии, насърчавайки иновациите и конкурентоспособността.

Първата стъпка - споразумение относно структурата и операциите - изисква съгласувани политически преговори на най-високо ниво, подкрепени от професионалисти от областта на националната сигурност и министерствата на финансите. Процесът на внедряване ще включва изготвяне и ратифициране на правна рамка за изграждане на управлението и функционалността на банката.

В ерата на нарастващо геополитическо напрежение и глобална несигурност съюзниците от НАТО трябва да се изправят пред реалността, че военното възпиране изисква иновации. Времето на половинчатите придумвания и на принудата отдавна отмина. Докато президентите и министър-председателите се подготвят за срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс това лято, предложението за банката трябва да бъде на дневен ред. Нашата колективна сигурност и стабилността на световния ред зависят от това, завършва авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахаххахаха, глупппак, вече тотално си изплискал легена! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Съмнявам се, че си в състояние да разбираш каквото и да е. Ти си тук, за да пишеш коментари по ясно зададени опорки. Не ти се полага да разбираш, форматиран си само на ниско ниво за боравене с евтини плитки клишета. Но ако държиш да си запалиш процесора, опитай да разбереш, след банката, каква ще е следващата придобивка за НАТО по пътя му към крайната му цел, а именно - да поеме всички лостове за управление на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Абе верно ли на Козяк е имало уроци по debt ceiling
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... да разбирам , че потвърждаваш , че гъспром и роснефт са си най-обикновенни изнудвачи и измамници , съпоставими със сикаджий и висаджий ... и едно от най-добрите неща е , че сме се оттървали от тех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Нали и аз това казвам - всеки наедрял бандит си прави банка - първо, за да върти собствените си пари както му е удобно и второ - да привлича и върти парите на по-дребните бандюхи, като така ги контролира и пази от нездравословно порастване. Като бонус - много по-лесно и дългосрочно се плаща на правилните политици. Няма изненади - НАТО се утвърди като едър бандит с политически мераци и спазва протокола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 22
khao
преди 1 година
До: ratten пак ли започна да плачеш за мъжки ласки... марш, аз съм женен мъж, мууурво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 15
ratten
преди 1 година
той може да е навътре в нещата, но на теб нещата са ти навътре, кухао кyx :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 26
zelka007
преди 1 година
До: khao... не ве , той пише само за икономика и инвестиции , интелекта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... гъспром си имат банка , щото нормална банка не би им финансирала безумните тръби и факли по крайбрежието ... роснефт си имат банка , да им финасира покупко-продажбите на дялове , щото други не искат да се занимават с потайни финанси ... тех как ще коментираш политкомисарче ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 27
khao
преди 1 година
До: Tikva007 С голям трепет чета очакванията ти и как лесно предвиждаш нещата.... сигурно си много навътре в нещата. Знаеш тайните и на двете страни... требва да си модерния Мата Хари - глух дърт пергишш (все пак живвем в полово равенство и демографска криза)! Все ги пишеш едни логични, които не се случват! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още