IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата устойчивост на Европа е геополитическа катастрофа за Русия

За разлика от петрола, Москва не може да замени европейските си клиенти с азиатски

06:45 | 15.04.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предположението, че Европа не може да се откаже от руския природен газ, допринесе много за възпрепятстването на способността на ЕС и САЩ да подкрепят Украйна от момента на анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Първите месеци след инвазията на Русия от февруари 2022 г. не направиха много, за да опровергаят това допускане.

Въпреки че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че ЕС постепенно ще прекрати руския внос до 2027 г., нямаше санкции върху износа на руски газ до декември 2023 г. Окуражен, Владимир Путин нареди на държавния монополист "Газпром" да намали доставките от юни 2022 г., принуждавайки ЕС да въведе извънреден план за намаляване на потреблението на газ с 15 процента до март 2023 г.

Година по-късно ЕС приключи зимния сезон с рекорден обем складиран газ, пише за Financial Times Хелън Томпсън, професор по политическа икономия в Кеймбридж. Междувременно цените се върнаха на нивото преди покачването през втората половина на 2021 г.

Несъмнено Европа се възползва от късмета на две меки зими, за разлика от Япония, където няколко електроцентрали бяха затворени, за да се избегне недостиг на газ другаде. Голяма част от континента се отказа от тръбния руски газ и намали търсенето с една пета без нищо подобно на социалните и политически катаклизми, от които се страхуваха в европейските столици.

Зависимостта от газ не се оказа оръжието, което Путин предвиждаше в средата на 2010-те години, когато се опита да контролира Централна и Южна Европа чрез пренасочване на транзита от газопровода „Северен поток“ 2 под Балтийско море към „Турски поток“ под Черно море. За Русия устойчивостта на Европа е геополитическа катастрофа, тъй като, за разлика от петрола, "Газпром" не може да замени европейските си клиенти с азиатски. Находищата в Западен Сибир не могат да доставят втечнен природен газ (LNG) за износ и само Китай има тръбопровод в региона.

За Европа успехът отразява едновременно сила и слабост. Както способността на европейските компании да плащат по гарантирани нови договори, така и спот покупките от САЩ и Катар. Докато търсенето на развиващите се пазари в Азия спада поради повишенията на цените, европейските компании могат да плащат колкото трябва. Тук сравнението с Китай е поучително. През втората половина на 2021 г. скокът на китайския внос драстично повиши цените на LNG за европейските страни. Но когато Европа поиска много повече LNG през 2022 г., китайското търсене спадна. И въпреки че се възстанови миналата година, Китай все още е закупил по-малко, отколкото през 2021 г.

За разлика от това, намаляването на потреблението на газ предизвика индустриален шок в Европа. Германия, където са най-интензивните на газ отрасли в ЕС, отчете спад от 24 процента в промишленото потребление на суровината между 2021 г. и 2023 г. Сега производството за целия промишлен сектор в ЕС е намаляло през последните две тримесечия на миналата година. Производството на по-малко стоки с газ в ЕС има и геополитически последици: значителен обем от азотните торове, които влизат в Европа, идват от Русия.

Настоящата газова сигурност на Европа при по-ниско потребление разчита на американската победа над Русия в конкуренцията за европейския газов пазар. Това започна с шистовия бум, когато ЕС беше достатъчно богат, за да бъде основното място на надпреварата между двете световни енергийни суперсили. Сега Русия остана с Унгария, Австрия, Чехия и Словакия, а износът за всички, с изключение на Унгария, е застрашен в крайна сметка, от декември тази година, от транзита през Украйна.

Но масовото преминаване на Европа към LNG в свят, в който азиатските страни желаят да използват повече газ, неизменно отваря нов фронт в тази почти десетилетна конкуренция. САЩ запазват огромни предимства. През 2023 г. те бяха най-големият износител на LNG в света, като 80 процента от допълнителните доставки на пазара през миналата година дойдоха от техни пристанища. Въпреки това вносът на руски LNG в ЕС се е увеличил с 38 процента между 2021 г. и 2023 г., замествайки около 10 процента от загубените сибирски доставки с газ от Арктика.

Европа все още е изложена на руските амбиции. Администрацията на Байдън постави на пауза лицензите за нови проекти за износ на LNG. Това може да не продължи дълго: ограничението е подложено на правно оспорване в Луизиана от 16 щата и през април се оказа блокирано в Камарата на представителите на Конгреса във връзка с гласуването за военната помощ за Украйна.

Конфликтите около американския LNG отразяват факта, че способността на американските енергийни компании да изнасят винаги е предмет на оспорвана вътрешна политика. Докато разширяването на пазарите на петрол и газ е недвусмислена държавна политика за Путин, това не е така във Вашингтон. В последвалата несигурност ЕС получи само временен отдих от, а не лек за, геополитическите уязвимости, формирани от зависимостта му от вносен газ, завършва Томпсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
aldy
преди 2 седмици
"Рабдело" на нов глас. Само дето е в пъти по-малоумно. Засега геополитическа катастрофа наблюдаваме във ФЕС, а не в РФ. Крупни компании от много хубаво бягат в Китай и ФАЩ. А ФЕС скоро ще остане и без фес. Във ФРГ режат тръбите на газа и отоплението за жилищните сгради. Икономия, демек. Но икономията е майка на мизерията. Затова вече трето познато семейство се върна в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 2 седмици
и четвърто , въпрос с понижена трудност , на колко места в Европа в момента се подготвят проекти за добив на природен газ , а друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
хаха ... форумните газовици ронят сълзи за рассийски степни изпарения ... и къртят фаянса с непонятното за тях "енергоемка индустрия на Европа" ... само за протоколЪт , цяла Азия кара на LNG . второ , в Европа нищо не е закрито , а само е ограничено производството . трето ЕС регистрира вече цяла година търговски излишъци в размер на от 6 до 20млрд на месец . некак си тези факти не кореспондират с ефффтините рассийски енергоресурси , които всички знаем за последно бяха по 3000 евра за илядо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
Tikva007
преди 2 седмици
*Газовата устойчивост на Европа е геополитическа катастрофа за Русия* - Твърдения за газовата устойчивост на Европа, както и за геополитическата катастрофа за Русия провокират поговорката *Не казвай *хоп*, преди да си скочил!*. Единственият неоспорим факт е, че икономическата устойчивост на Европа се оказа кекава и затварянето и изнасянето на европейската индустрия яко скача, без много да вика *хоп*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 15
pinoccio
преди 2 седмици
От статията разбираме, че Европа е е станала независима от газа, като е спряла да консумира газ. Ние, хората, така можем да доживеем и до 200 години, като спрем да умираме. Но върши ли ни работа подобно съждение? Нищо не може да се направи срещу смъртта, както и заводите на Круп, Тисен и химическия гигант Байер не могат да работят на екстракти от "бабини зъби".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 16
supertrader
преди 2 седмици
Китай не може да го втечнява и продава природния газ, само другите могат да му карат втечнен газ с кораби. Що за недомислици, ще намерят начин да продават. Ако минат на водород ще си го изразходват там в региона, а въглерода ще го продават и ще получат повече за него отколкото ако продават природен газ. Икономическия център на Света се измести в Китай, а последните събития бетонират това - за Китай ще има суровини на ниски цени с дългосрочни договори, за Европа нищо няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още